Antena 3 CNN Politică Legea offshore a fost depusă în Parlamentul României | DOCUMENT

Legea offshore a fost depusă în Parlamentul României | DOCUMENT

Alin Tarnovschi, Mădălina Mihalache
3 minute de citit Publicat la 11:59 15 Apr 2022 Modificat la 12:13 15 Apr 2022
legea offshore document
Legea offshore a fost depusă în Parlamentul României | DOCUMENT Sursa foto: Hepta | Abaca Press / Antonio Sempere

Legea offshore a fost iniţiată de Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor, Varujan Pambuccian şi Virgil Popescu.

"Producția de gaze naturale din România, onshore şi offshore acoperă aproximativ 30% din producția de energie primara a ţării. Zonele de producție onshore de gaze naturale ale României au fost intens exploatate în ultimul secol, producția fiind în prezent într-o continuă descreştere. Producția internă de gaze naturale în scădere a fost compensată prin importuri, ceea ce a dus la venituri mai mici la bugetul de stat, creșterea deficitului de cont curent, pierderi de locuri de muncă precum şi costuri mai mari pentru populație şi industrie.

În vederea dezvoltării resurselor interne de gaze naturale, un aport semnificativ îl pot avea resursele din Marea Neagră, care necesită însă investiții substanțiale în activitățile de explorare și dezvoltare.

În ultimii 15 ani operatorii din sector au investit peste 3,5 mld USD în proiecte de explorare, dezvoltare şi producție de gaze naturale offshore, din care aproximativ 2,5 miliarde de dolari în activitățile de explorare și peste 1 miliard de dolari în activități de dezvoltare și redezvoltare pentru zăcăminte existente. Aceste proiecte, orientate spre punerea în valoare a noi resurse, sunt inițiate de investitori cu experiență, care şi-au asumat riscuri considerabile la momentul la care au luat decizia de a investi în proiectele de explorare din Marea Neagră, pe baza premisei menținerii unui climat legislativ stabil pentru toată durata prevăzută în acordurile petroliere.

Pe lângă costurile ridicate de explorare, dezvoltare şi exploatare în general, activitatea de explorare în zone de frontieră precum Marea Neagră, are rate de succes reduse. În plus, riscurile asumate sunt foarte mari deoarece doar 20-30% din sondele de explorare offshore se concretizează în descoperiri comerciale.

Durata de viață a proiectelor offshore este mult mai mare comparativ cu alte proiecte de investiții, fiind necesari, în anumite cazuri, peste zece ani de la confirmarea descoperirilor zăcămintelor până la faza de producție.

Un alt risc asociat proiectelor de explorare, dezvoltare şi producție de gaze naturale offshore este legat de incertitudinile tehnice şi geologice pe care investitorii şi le asumă în etapele de explorare, amplificat de lipsa unei infrastructuri offshore în amonte.

Textul integral al proiectului depus în Parlament poate fi descărcat aici - Legea offshore.

În legea offshore se arată şi că România ar putea câştiga până la 26 de miliarde de dolari în următorii 23 de ani din proiectele de explorare şi producţie a gazelor şi petrolului din Marea Neagră.

"Conform studiului „Contribuția proiectelor de explorare și producție a hidrocarburilor din Marea Neagră la dezvoltarea economiei românești” realizat de compania de consultanţă Deloitte în luna mai 2018, dezvoltarea proiectelor upstream offshore de gaze naturale poate aduce pe perioada derulării lor (orizont 23 ani),venituri totale la bugetul de stat, în valoare de 26,0 mld. USD, media anuală fiind de 1,13 mld.USD, generează suplimentar 71,3 mld. USD în PIB-ul României și creează și/sau menține în medie peste 30 de mii de locuri de muncă anual în România pe întreaga perioadă.

Estimările rezultate arată că fiecare mld. USD investit în activități offshore de țiței și gaze naturale în România generează suplimentar 3 mld. USD în PIB-ul României în următorii 23 ani. Mai mult, contribuie direct şi indirect cu venituri de 1,9 mld. USD la bugetul de stat și creează și/sau menține în medie 2.198 de locuri de muncă anual în România pe întreaga perioadă (2018-2040).

Efectul dezvoltării cu succes a proiectelor upstream offshore s-ar propaga, de asemenea, în sectoarele conexe (de exemplu, transportul și distribuția de gaze naturale) dar și în alte industrii (de exemplu, industria chimică, petrochimică și producția energiei electrice pe bază de gaze naturale), unde investiții de aproape 9 mld. USD ar fi posibile în urma surplusului de gaze și competitivității economice astfel create. La rândul lor, aceste investiții ar conduce la înființarea și menținerea a cca. 42.000 de locuri de muncă până în 2040, la un impact cumulat estimat de 18,3 mld. USD asupra veniturilor la bugetul de stat, precum și la un surplus cumulat de aproape 99 mld. USD în producția națională de bunuri și servicii între 2020 și 2040", se arată în proiectul legii offshore depus în Parlament.

×
Etichete: legea offshore
x close