Fiecare copil nou născut ar urma să beneficieze prin noile legi ale educaţiei de câte un cont bancar de 500 de euro emis pe numele său. Mica investiţie bancară ar trebui să reprezinte baza pentru plata studiilor elevului şi studentului de mai târziu, părinţii fiind încurajaţi să-şi redirecţioneze impozitul pe venit annual de 2% către contul propriei odrasle. Un simplu calcul arată însă că această idee ar necesita un efort anual la buget de cel puţin 100 de milioane de euro în condiţiile în care în România se nasc cel puţin 200.000 de copii în fiecare an.
Impozitul anual pe venit, direcţionat spre contul copilului
"Statul îi va deschide fiecărui copil, la naştere, un cont de 500 de euro pe numele acestui copil. Părinţii au posibilitatea de a direcţiona, anual, 2% din impozitul pe venit spre acel cont, fără ca aceşti bani să fie impozitaţi. Părinţii pot depune şi mai mult de aceşti 2% în cont, însă ce e peste 2% se va impozita. La sfârşitul învăţamântului obligatoriu, acel copil poate utiliza banii din acel cont strict în scop educaţional, pentru a-şi plăti studiile mai departe etc. În acest fel, îi învăţăm pe oameni să se gândească la educaţie încă de la naştere", a anunţat, joi, premierul Emil Boc, la postul public de radio.
Internetul bate cartoful
Premierul a criticat actuala programă de învăţământ care, în opinia sa, ar turna în capul copilului cât mai multă informaţie, ?iar eu, profesorul, îl ascult?.
?Ce văd la fiica mea, care este în clasa a 6-a: Nu poate duce ghiozdanul de cât e de greu. Va fi o schimbare substanţială în ceea ce priveşte ce vor învăţa copiii noştri. Sunt o mulţime de date pe care le pot lua de pe internet, trebuie să îi învăţăm pe copiii noştri cum să înveţe, nu doar să înveţe nişte date pe dinafară? a subliniat Boc.
Primul ministru a apreciat că noua formă de învăţamânt structurată pe 10 clase obligatorii şi o clasă pregătitoare va contribui la ameliorarea acestei stări contraproductive de lucruri în beneficiul elevilor.
?Copiii nu vor mai învăţa la şcoală ce este cartoful. Noua lege reformează cu adevarat şi modifică structural sistemul de învăţământ. În primul rând, învăţământul obligatoriu e de doar 10 clase, nu îi mai obligăm pe cei care nu vor sau nu pot să rămână în şcoală până la sfârşitul liceului. În schimb, învăţământul rămâne gratuit până la sfârşitul clasei a XII-a. Noua lege a educaţiei aduce şi responsabilizarea universităţilor, nu mai vrem să avem incidente de genul Spiru Haret. Sancţiunile merg de la suspendarea rectorului, diminuarea fondurilor pentru universitatea respectivă, până la desfiinţarea universităţilor. Universităţile nu mai pot fi stat în stat şi să nu respecte standardele naţionale de calitate? a mai arătat Boc.
Premierul s-a pronunţat şi pentru o mai bună instruire calitativă a corpului profesoral. ?Şi ei trebuie să înţeleagă că schimbăm modul de a face şcoală? a conchis Boc.
Marius Vulpe, Antena3.ro