Antena 3 CNN Politică Legea Educaţiei, aprobată în Guvern şi remisă Parlamentului. Citeşte conţinutul proiectului

Legea Educaţiei, aprobată în Guvern şi remisă Parlamentului. Citeşte conţinutul proiectului

1 minut de citit Publicat la 08:47 12 Apr 2010 Modificat la 08:47 12 Apr 2010
Legea Educaţiei, aprobată în Guvern şi remisă Parlamentului. Citeşte conţinutul proiectului
Legea Educaţiei a intrat în linie dreaptă. Guvernul a aprobat, luni dimineaţă, în şedinţă specială, forma finală a proiectului. Asta în ciuda contestaţiilor formulate de sindicaliştii din învăţământ. Şi tot în ciuda acestor contestaţii, ministrul Daniel Funeriu e foarte mulţumit de cum a ieşit Legea. Proiectul a fost trimis la prânz Parlamentului, actul normativ urmâând a fi publicat pe site-ul MECTS, respectiv pe site-ul dedicat dezbaterii proiectului.

Şedinţa de la Palatul Victoria a început cu un moment de reculegere în memoria oficialilor polonezi care au pierit în tragedia aviatică de la Smolensk.

Subiectul arzător a fost însă mult contestata Lege a Educaţiei. Guvernanţii i-au dat deja avizul final, deşi sindicaliştii au contestat proiectul în repetate rânduri.

"Astăzi, la aproape o lună, avem forma finală pe care guvernul se pregăteşte să o trimită spre aprobare Parlamentului", a declarat premierul Emil Boc.

Citeşte proiectul Legii Educaţiei (pdf)

Printre noutăţile aduse de noul proiect al Legii Educaţiei se numără evaluările periodice şi includerea clasei a IX-a în gimnaziu. Aceasta din urmă îi nemulţumeşte pe sindicaliştii din învăţământ. Ei susţin că astfel va scădea calitatea cunoştintelor în învăţământul liceal.

O altă noutate adusă de Legea Educaţiei o reprezintă amenzile pe care părinţii vor trebui să le plătească în cazul în care copiii lor lipsesc de la cursuri.

Funeriu: Legea Educaţiei, construită în ideea stabilităţii

După aprobarea proiectului în Guvern, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că Legea Educaţiei a fost gândită în ideea stabilităţii, a echităţii şi a solidarităţii.

"Proiectul Legii Educaţiei a fost construit în ideea stabilităţii. Acesta a fost unul dintre principalii piloni pe care am construit această Lege a Educaţiei. Apoi, ne-am gândit la coerenţa, predictibilitatea şi sustenabilitatea sistemului educaţional. De asemenea, un alt pilon a fost echitatea. Echitatea şi solidaritatea", a declarat Funeriu.




Sindicaliştii susţin că noua Lege a Educaţiei încalcă multe dintre prevederile deja existente, printre care Codul muncii şi Legea proprietăţii. Singura lor speranţă rămâne Parlamentul, care va putea propune amendamente care să modifice forma actuală a Legii Educaţiei.

Guvernul speră ca aceasta să fie aprobată până la sfârşitul lunii iunie, când se încheie sesiunea parlamentară.


Antena3.ro


×
x close