În cadrul şedinţei de Guvern a fost votată o ordonanţă de urgenţă prin care preşedintele Senatului devine şi vicepreşedinte CSAT alături de premier. Legea va trebui să fie aprobată şi de Parlament. Va intra în vigoare în momentul în care va fi publicată în Monitorul Oficial.
Mircea Geaona va fi, practic, al doilea om în stat, în problemele de securitate. Geoană va putea participa la şedintele CSAT si va avea un cuvânt greu de zis.
Reacţiile lui Mircea Geoana, noul vicepreşedinte CSAT, nu au întârziat să apară. Acesta a intrat în legătură telefonică directă cu Antena3. ? Nu este o problemă de dorinţă personală?, a spus Geoană referitor la numirea în funcţia de vicepreşedinte al CSAT. ?Experieţa mea în plan internaţional va reprezenta un plus pentru CSAT.?
?Sunt convins ca vom avea un CSAT care va funcţiona în condiţii bune. Vrem să eliminăm blocajul din CSAT din ultima perioadă. Faptul ca mă alătur acestui for de decizie e un pas important pentru Senat.?
?Este vorba de reprezentarea preşedintelui Senatului în CSAT şi o recunoaştere a experienţei mele în domeniul internaţional. Intru cu dorinţa de a da decizii cumpănite, de interes naţional. Cred că nu ar trebui să exagerăm importanţa acestui gest. Voi încerca să aduc o contribuţie pe măsura experienţei mele.? a concluzionat Mircea Geoană.
Problemele de risc la adresa securităţii naţionale au crescut. Este obligatia noastră să venim cu un răspuns actualizat la aceste probleme. Eu privesc această poziţie cu ochii deschişi.? a mai spus Geoană.
Miniştrii cabinetului Boc se alfă într-o şedinţă de Guvern oficială, care vine după întâlnirea de ieri, care a avut un caracter mai mult informal, pe tema bugetului. Marţi, executivul reia discuţiile pe marginea proiectul de buget pe anul 2009, dar va avea pe ordinea de zi şi alte subiecte cum ar fi: indemnizaţiile pentru creşterea copilului şi taxa de mediu pentru maşinile second hand.
La întrunirea informală de luni a participat şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană. Potrivit acestuia, vistieria statului stă mai prost decît se anticipa. După ce va retrage din Parlament proiectul bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale ale guvernului Tăriceanu, actualul Executiv va propune Legislativului variante modificate.
Deocamdată, noul executiv nu are o evaluare clară privind execuţia bugetară a acestui an şi aşteaptă datele de la Finanţe. Totuşi, Mircea geoană, invitat la şedinţa de guvern, a declarat că situaţia este mai gravă decât se anticipa. ?Vorbesc de deficitul bugetar şi de încasările la buget. Aici este, de fapt, marea dificultate, se poare că este un deficit mult mai mare decât cel enunţat de vechiul Guvern.?
Veniturile la buget au scăzut în această lună cu peste 30% comparativ cu intervalul similar din 2007, potrivit datelor Ministerului Economiei şi Finanţelor.Singurele fonduri la care s-au adunat mai mulţi bani sunt cele de la Sănătate, asigurări Sociale de Stat şi Asigurări pentru somaj.
Acestea sunt cu aproape un miliard mai mari decât în prima jumătate a lui decembrie 2007. Bugetul de stat nu stă prea bine.Noul executiv ar putea definitiva bugetul pentru anul viitor la sfârşitul lunii ianuarie.
Proiectul bugetului general consolidat pe 2009 al fostului Guvern, neavizat încă de Parlament, prevede venituri de 38,6% din PIB şi cheltuieli de 40,6% din PIB, cu un deficit bugetar de 2% şi o creştere economică de 6%.
Programul de guvernare PDL-PSD prevede un deficit al bugetului de cel mult 1,7% din PIB, cu venituri bugetare de 32,5% din PIB şi cheltuieli de 34,2% din PIB. Creşterea economică este estimată este aproape la jumătate faţă de cea estimată de guvernul Tăriceanu.
Antena3