Senatorii au votat amânarea pentru toamnă a dezbaterii proiectului de lege care reglementează problema interdicţiei cumulului pensie-salariu în sectorul public. Proiectul a fost retrimis la Comisia pentru muncă, după ce liderii Coaliţiei au recomandat luni Senatului menţinerea OUG privind interdicţia cumulului cu pensia în sectorul bugetar. Democrat-liberalii s-au opus adoptării unui amendament liberal prin care se propunea impozitarea graduală a veniturilor care se adaugă pensiei şi au propus, alături de reprezentanţii PSD, retrimiterea proiectului de lege la comisie.
Culmea este că amendamentul liberal trecuse de comisia de resort cu votul membrilor PNL,UDMR şi...PSD, permiţând cumulul pensiei cu salariul de stat în cazul introducerii impozitării progresive.
Potrivit amendamentului buclucaş, dacă pensia este mai mică sau egală cu salariul mediu pe economie, veniturile se impozitează cu 16%. Impozitul ar fi de 30 la sută dacă pensia este mai mare decât salariul mediu pe economie, dar mai mică sau egală cu 4 salarii medii. Impozitul ar taxa 60 la sută dacă pensia este cuprinsă între patru şi opt salarii medii, în timp ce persoanele care au o pensie mai mare decât nivelul a opt salarii medii plătesc impozit de 80 la sută.
"Nu putem fi de acord ca, atunci când cerem austeritate şi solidaritate, să cerem solidaritate celor care nu au nicio sursa de venit şi să nu cerem solidatitate celor care au două surse de venit", a declarat preşedintele Comisiei pentru muncă, senatorul PDL Cristian Rădulescu.
Potrivit afirmaţiilor sale amendamentul aduce mai mulţi bani la buget dar "nu despre asta era vorba" în proiectul iniţial, ci despre economii la buget şi de disponibilizarea unor locuri de muncă.
"Nu putem să cerem, caragialesc, Ťstatul să plăteascăť. Statul suntem noi", a arătat democrat-liberalul, care a susţinut că "o modalitate de a reveni către normal ar fi retrimiterea la comisie" a proiectului de lege.
Senatorul PSD Toni Greblă, preşedinte al Comisiei juridice, a recunoscut că filozifia întregului proiect de lege a fost schimbată radical şi că este necesară o reevaluare a constituţionalităţii prevederilor propuse pentru a fi adoptate.
El a propus ca proiectul de lege să fie retrimis la Comisia pentru muncă, pentru a fi întocmit un raport suplimentar, propunere care a vot acceptată de senatori.
Ordonanţa Guvernului care interzicea cumulul pensiei cu salariul de la stat a fost declarată neconstituţională, motiv pentru care a fost înaintat Parlamentului un proiect de lege potrivit căruia cei care au pensii mai mari decât salariul mediu pe economie şi primesc şi salariu de la stat trebuie să opteze pentru una din cele doua forme de remunerare.
În schimb, udemeriştii, prin senatorul Gyorgy Frunda, s-au pronunţat împotriva adoptării actului normativ în forma venită de la Guvern. "Nu putem să introducem o barieră a dreptului de a lucra în funcţie de cuantumul pensiei", a spus Frunda, apreciind că actul normativ nu rezolvă problema pensionarilor care lucrează.
Senatorul PNL Liviu Câmpan a arătat, la rândul său că propunerea legislativă a creat controverse şi dispute, el susţinând că ea "nu are sustenabilitate nici constituţională nici în eficienţa a ce încearcă să reglementeze". Câmpan a atacat punctul de vedere al Guvernului, conform căruia astfel vor fi reduse cheltuielile bugetare, ceea ce nu este adevărat, senatorul liberal amintind că posturile vacantate în 2009 sunt blocate.
După vot, liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti a acuzat parlamentarii Puterii că încearcă prin retrimiterea la comisie ca Parlamentarul PNL a susţinut că programul de lucru al acestei Camere legiaslative nu va permite plenului să se pronunţe asupra proiectului de lege înainte de expirarea termenului de adoptare tacită.
Antena3.ro