Antena 3 CNN Politică Legea ANI în comisii: Preoţii cu funcţii şi liderii sindicali ar putea scăpa de obligaţia declarării averilor

Legea ANI în comisii: Preoţii cu funcţii şi liderii sindicali ar putea scăpa de obligaţia declarării averilor

1 minut de citit Publicat la 12:45 10 Mai 2010 Modificat la 12:45 10 Mai 2010
Legea ANI în comisii: Preoţii cu funcţii şi liderii sindicali ar putea scăpa de obligaţia declarării averilor
Senatorii jurişti şi cei din comisia pentru drepturile omului din Senat propun ca preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii şi trezorierii federaţiilor şi confederaţiilor sindicale să nu mai fie obligaţi să îşi declarare averea şi interesele. O măsură similară ar putea fi inclusă în proiectul legii ANI şi în cazul reprezentanţilor culetelor religioase cu funcţii de conducere.
La propunerea preşedintelui Comisiei juridice, Toni Greblă, senatorii din ele două comisii reunite au eliminat prevederea din proiectul de lege privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii de înfiinţare, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, prin care liderii de sindicate erau obligaţi să-şi facă publice declaraţiile de avere şi de interese.
Prezent la dezbateri, preşedintele CNSRL Frăţia, Marius Petcu a declarat că persoanele vizate de prevederea discutatată de senatori nu au nicio legătură cu funcţiile şi demnităţile publice, mai ales că domeniul de activitate nu preuspune nici o cheltuire de bani publici.
"Este o şicană suplimentară, pe care trebuie să o suportăm într-o perioadă complicată", a susţinut Petcu, care a evocat că până şi preşedfintele Traian Băsescu ar fi calificat, la discuţiile de duminică, includerea acestei categorii în proiectul de lege ca fiind "total deplasată".
Senatorul PDL Iulian Urban a replicat că teoria potrivit căreia sindicatele se manifestă exclusiv în zona privată este "doar o teorie" şi că ele au legătură cu spaţiul public. El s-a pronunţat pentru "o asanare morală a societăţii romaneşti pe verticală".
Urban a propus, de altfel, completarea articolului adoptat de Camera Deputaţilor, în care erau menţionaţi preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii şi trezorierii federaţiilor şi confederaţiilor sindicale ca entităţi obligate să îşi depună declaraţiile de avere, cu uniunile sindicale. Amendamentul său a fost declarat însă "fără obiect" după de senatorii au respins articolul în ansamblul său.
Senatorii au mai exceptat de la această obligaţie membrii cultelor religioase. Ei au adoptat un amendament care, în varianţa iniţială, făcea referire la persoanele numite de primul-ministru, fără excluderea persoanelor care aparţin cultelor religioase.
Membrii celor două comisii au respins, de asemenea, ca în categoria persoanelor care au obligaţia declarării averii şi a intereselor să fie incluşi, alături de aleşii locali, clerul şi personalul din armată începând de la gradul de căpitan.
Un alt amendament care a fost respins de senatori a fost propus de senatorul PDL Iulian Urban şi prevedea obligativitatea ca jurnaliştii din presa scrisă şi din audiovizual să îşi facă publice declaraţiile de interese.
Antena3.ro

×
x close