"Autonomia nu este de la diavol, prejudecăţile legate de ea nu sunt îndreptăţite", a declarat preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, Laszlo Tokes, prezent la manifestările organizate de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni de la Târgu Secuiesc.
El a spus că este nevoie de credinţă şi de solidaritate pentru realizarea doleanţelor, inclusiv a autonomiei.
"Este nevoie de unitatea noastră pentru a ne realiza scopurile, iar semnul acestei unităţi de idei este că suntem împreună aici, reprezentanţi ai UDMR, ai PCM, ai diferitelor organizaţii din Transilvania şi ai secuimii. Scopul este autoguvernarea autonomă a maghiarilor din România, în special cea teritorială a maghiarilor din secuime. Pentru noi autonomia înseamnă o instituţie democratică, ce funcţionează foarte bine şi efectiv în mai multe ţări din Europa, precum Italia şi Spania. Pe de altă parte, autonomia este o instituţie moştenită de la secui, şi chiar de la români şi de la saşii ardeleni ", a adăugat europarlamentarul.
Europarlamentarul Laszlo Tokes a mai susţinut că deciziile adoptate de Adunarea Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc sunt "foarte sănătoase", apreciind că este normal ca limba maghiară să devină o limbă oficială "pe pământul natal al maghiarilor".
"Limba maghiară, pe pământul natal al maghiarilor, este normal să devină o limbă oficială şi chiar românilor le-ar putea plăcea să vorbească maghiara, aşa cum şi nouă ne place să vorbim româneşte, dacă nu suntem siliţi să vorbim româneşte", a spus europarlamentarul.
Tokes a adăugat că în Europa, la Bruxelles, toate limbile sunt vorbite de bună-voie, cu toleranţă.
Întrebat dacă şi românii din administraţiile publice locale din Ţinutul Secuiesc ar trebui să vorbească obligatoriu limba maghiară, Tokes a răspuns: "neapărat".
"Mă mir că dânşii nu-şi dau seama. O parte dintre ei îşi dau seama, dar ceilalţi probabil au fost implantaţi în instituţiile de autoguvernare şi probabil au un ordin necunoscut, ascuns, de undeva, să nu folosească limba locuitorilor. ....De ce să nu învăţăm benevol limba celuilalt popor??, a conchis Tokes.
Participanţii la Adunarea Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc de la Sfântu Gheorghe au aprobat, vineri după-amiază, patru proiecte de hotărâri aflate pe ordinea de zi, între care cel privind statulul limbii maghiare în zonă. Una dintre hotărârile adoptate se referă la oficializarea limbii maghiare în Ţinutul Secuiesc, participanţii la Adunarea Aleşilor Locali de la Sfântu Gheorghe hotărând ca aceasta să aibă un statut identic cu limba oficială a statului.
Antena3.ro