Europarlamentarul a menţionat, în prelegerea sa, că sistemul autonomiilor este funcţional în 11 ţări din Europa, dând ca exemplu Tirolul de Sud şi Catalonia, unde şomajul este redus, iar dezvoltarea economică este evidentă.
''Politicienii români uită şi noi înclinăm să uităm că autonomia nu este doar o idee, un principiu frumos şi nu este important pentru noi ca atare, ci este important şi ca principiu economic. Aceste autonomii se pot lăuda cu rezultate economice excepţionale, cum ar fi Tirolul de Sud, care nu are şomaj sau Catalonia, regiunea cea mai dezvoltată a întregii Spanii. Autonomia nu e un motiv ca Secuimea şi maghiarii să se bată cu pumnii în piept, e premisa dezvoltării ţinutului nostru. Şi România, tot printr-un astfel de sistem de autonomie, ar putea să iasă din criză'', a declarat Tokes Laszlo.
El s-a referit la două proiecte care vizează relansarea economică a maghiarimii, cu sprijinul Guvernului Ungariei şi a făcut apel la premierul Viktor Orban ca şi în ceea ce priveşte chestiunea autonomiei să depăşească nivelul susţinerii declarative.
''Domnule premier, căutaţi instrumentele pentru a oferi un sprijin, trecând peste nivelul declarativ. (...) Să mergem mai departe'', a spus acesta.
Referindu-se la alegerile parlamentare din toamnă, Tokes a reiterat ideea unităţii forţelor politice maghiare, menţionând, însă, că UDMR are nevoie de o purificare şi că el ''nu va putea colabora niciodată cu politicieni corupţi sau colaboraţionişti''.
Cea de-a 23-a ediţie a Universităţii de Vară Tusvanyos s-a încheiat sâmbătă, la dezbaterea finală participând câteva sute de persoane.