'În momentul de faţă suntem într-o situaţie mai dificilă, România, după aceste peripeţii din ultima lună, care ne-au dat ocazia să avem o vară 'foarte liniştită' şi fără nici un fel de evenimente politice. După această lună fierbinte, pe bună dreptate Uniunea Europeană şi alţii ne spun 'respectaţi principiile statului de drept, respectaţi, de exemplu, independenţa Justiţiei'. Politicienii - aşa spune d-na Reding de la Comisia UE în cele 11 puncte - să se abţină de la a comenta deciziile justiţiei. Păi cum să ne abţinem să comentăm o decizie injustă a Justiţiei, nereală şi neadevărată? Deci în acest moment România, care este în această situaţie, pe de o parte trebuie să asculte de ceea ce spune UE, dar trebuie să punem la punct ceea ce înseamnă abuzurile unor instituţii ale statului. Dacă sunt abuzuri ale Justiţiei trebuie să le spunem, dacă sunt abuzuri ale Procuraturii sau ale DNA trebuie să le spunem. Dacă sunt abuzuri ale Guvernului sau ale Parlamentului trebuie să le spu nem', a declarat Borbely, făcând referire la condamnarea la trei ani de închisoare a fostului subsecretar de stat Marko Attila, pentru retrocedarea clădirii Liceului 'Szekely Miko' din Sf. Gheorghe.
Laszlo Borbely a precizat că acest caz este este 'şi juridic şi politic' şi că în data de 1 septembrie, la Sf. Gheorghe va avea loc un protest împotriva sentinţei Judecătoriei Buzău, care l-a condamnat pe Marko Attila şi pe alte două persoane pentru abuz în serviciu, în cazul retrocedării imobilului.
'Vreau să transmiteţi foarte clar acest mesaj către populaţia română. Populaţia maghiară ştie exact despre ce este vorba dar poate este bine să accentuăm mai bine către populaţia română, care poate primeşte câteodată informaţii trunchiate. Ceea ce s-a întâmplat cu trei colegi - Marko Attila, care este secretar de stat la DRI, Marosan Tamas, care este din partea Bisericii Reformate avocat şi Silviu Clim, care a fost în comisia aceasta de retrocedare reprezentantul Ministerului Justiţiei - deoarece au retrocedat legal, pe baza unei Hotărâri de Guvern, în 2000, o clădire emblematică Bisericii Reformate, au primit cadou de la Justiţia română, 3 ani de închisoare cu executare, respectiv dl. Clim, 3 ani de închisoare cu suspendare (...)E vorba de 3 ani de închisoare cu executare! Puneţi-vă în situaţia unui om care este într-o funcţie şi după aceea e trimis la închisoare cu executare', a accentuat politicianul.
Acesta a spus că în anul 2012, 'Justiţia română renaţionalizează o clădire a Bisericii Reformate care a fost totdeauna a Bisericii Reformate şi condamnă 3 oameni la închisoare', pe motiv că procurorii au susţinut că imobilul respectiv a fost construit şi din banii populaţiei, nu doar ai bisericii.
'E un precedent periculos, mâine-poimâine Justiţia poate să decidă şi la o clădire a Bisericii ortodoxe sau Greco Catolice şi să o renaţionalizeze', a susţinut Borbely.
Vicepreşedintele UDMR a spus că în acest dosar s-a făcut recurs şi că există termen fixat în data de 5 octombrie.