Antena 3 CNN Politică Iohannis anunță joi dacă se retrage din cursa pentru șefia NATO: Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT

Iohannis anunță joi dacă se retrage din cursa pentru șefia NATO: Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT

iohannis
Candidatura lui Klaus Iohannis la șefia NATO nu are susținere din partea altor state în afară de România. Foto: Administrația Prezidențială
de Robert Kiss    |    19 Iun 2024   •   12:53

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni, că un anunț în legătură cu retragerea candidaturii sale la șefia NATO va fi făcut joi, după ședința CSAT. 

„Despre NATO, mai mult mâine. Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT, după aceea și opiniei publice, dar pot să vă asigur că mâine după-amiază veți fi integral lămuriți și putem să mergem mai departe. Considerați că acesta a fost un non-răspuns și o amânare, deci vă dau încă o jumătate de întrebare în plus, după ce termin răspunsul”, a declarat președintele, întrebat fiind despre candidatura sa, în condițiile în care România a rămas singura țară care nu îl susține pe Mark Rutte.

Marți, două state care se opuneau candidaturii lui Rutte la șefia NATO, Ungaria și Slovacia, au anunțat că îl vor susține pe premierul olandez.

Ungaria este gata să susţină candidatura premierului olandez Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO. Anunţul a fost făcut marţi chiar de către premierul ungar Viktor Orban într-o postare pe reţeaua de socială X.

Mark Rutte a confirmat că, dacă devine secretar general al NATO, Ungaria nu va fi obligată să participe la activităţile Alianţei Nord-Atlantice în Ucraina.

„Având în vedere acest angajament, Ungaria este pregătită să-l susţină", a precizat Orban, care a avut luni o discuţie la Bruxelles cu premierul interimar olandez.

Odată ce a primit sprijinul Slovaciei şi Ungariei, Rutte mai are nevoie doar de susţinerea României pentru a obţine consensul asupra numirii sale în postul de secretar general al NATO.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Biden se gândește serios dacă să mai continue cursa pentru Casa Albă
x close