Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis a promulgat legea avertizorilor în interes public, unul dintre motivele blocării unei tranşe de 3,2 miliarde de euro în PNRR

Klaus Iohannis a promulgat legea avertizorilor în interes public, unul dintre motivele blocării unei tranşe de 3,2 miliarde de euro în PNRR

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 11:53 28 Mar 2023 Modificat la 11:53 28 Mar 2023
klaus iohannis
Klaus Iohannis a promulgat legea avertizorilor în interes public, unul dintre motivele blocării unei tranşe de 3,2 miliarde de euro în PNRR Sursa foto: Antena 3 CNN

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, modificarea legii privind protecția avertizorilor în interes public. Raportările anonime vor fi examinate și soluționate în măsura în care cuprind indicii referitoare la încălcări ale legii, cerința referitoare la temeinicia indiciilor fiind eliminată.

"Prezentul demers legislativ propune modificarea articolului 6 alineatul (2) din Legea nr. 361/2022, astfel că raportările anonime urmează a se examina și soluționa în măsura în care cuprind indicii referitoare la încălcări ale legii, cerința referitoare la temeinicia indiciilor fiind eliminată", potrivit expunerii de motive.

Inițiativa a fost semnată de liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.

Camera Deputaților a adoptat legea pe 21 martie, cu 218 voturi „pentru”, unul împotrivă și 54 de abțineri. Decizia Senatului a fost luată pe 14 martie, cu 80 de voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” și 13 abțineri.

În timpul dezbaterilor din Senat, Elena Spătaru (USR) a criticat proiectul.

"Acest proiect va fi votat de USR, dar tratează într-o mică măsură problemele pe care noi le-am ridicat cu această lege. În continuare, această lege pune pumnul în gură avertizorilor de integritate și în continuare puneți în pericol dezvoltarea României blocând PNRR-ul", a spus Spătaru.

Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, i-a cerut să își încheie prezentarea, potrivit Mediafax.

"Isteria nu salvează România. Cu tot dragul din lume, dacă vrem să vorbim pe un ton civilizat, despre o lege normală, putem să vorbim ca să înțeleagă lumea. Dacă vrem să bifăm altă criză de nervi de la microfonul Senatului, putem să o bifăm și pe asta în aplauzele colegilor de partid. (...) Banii nu se pierd, banii sunt la dispoziția României, dar tocmai pentru că este un subiect foarte important și această directivă trebuia transpusă, s-a făcut un dialog constant cu Comisia Europeană. Este sugestia Comisiei, care ne spune că banii din PNRR, cu această modificare a legii, vor fi în România", a menționat Gorghiu.

"Sper că într-o procedură accelerată vom finaliza adoptarea acestui proiect, astfel încât Jalonul 430 să fie un jalon bifat", spunea anterior Alina Gorghiu, președinte interimar al Senatului.

"În cadrul evaluării efectuate cu prilejul celei de-a doua cereri de plată, Comisia Europeană a transmis autorităților naționale obiecțiile sale legate de art. 6 alin. (2) din Legea nr. 361/2022 care are următorul cuprins: ;Prin excepție de la prevederile alin. (1), raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează și se soluționează în măsura în care conține indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii:. Astfel, în opinia Comisiei sintagma <indicii temeinice> din cuprinsul articolului indicat anterior este de natură a conduce la o examinare subiectivă a raportărilor anonime. În plus, prevederea nu ar asigura, în opina Comisiei, potențialilor avertizori nivelul adecvat de certitudine juridică și ar putea descuraja raportările. Față de cele reținute, evaluarea Comisiei a fost în sensul că legea națională nu transpune corect Directiva și, pe cale de consecință, Jalonul 430 nu este îndeplinit satisfăcător", se arăta în expunerea de motive care însoțește proiectul.

×
Etichete: Klaus Iohannis PNRR
x close