Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis: „Moldova e partenerul cel mai afectat de războiul din Ucraina. Trebuie să-i ajutăm, să-i avem de partea noastră”

Klaus Iohannis: „Moldova e partenerul cel mai afectat de războiul din Ucraina. Trebuie să-i ajutăm, să-i avem de partea noastră”

Şeful statului precizează că românii vor să se ştie apăraţi de NATO

iohannis riga
de Georgiana Adam    |    11 Iun 2024   •   16:00

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, marţi, că România trebuie să ajute Moldova, partenerul cel mai afectat de războiul din Ucraina, pentru a fi de partea noastră.

„Pentru noi, în România, este important ca postura de descurajare a NATO să fie puternică.

Românii vor să fie apăraţi şi românii sunt apăraţi de NATO.

Am reiterat ceea ce am spus de multe ori, România sprijină Ucraina, România este alături de Ucraina, împreună cu ceilalţi aliaţi atât timp cât va fi nevoie.

Am fost singurul care a menţionat de data aceasta sprijinul pentru Moldova. Este partenerul cel mai afectat de acest război din Ucraina prin numărul mare de refugiaţi şi atacuri hibride. 

Am subliniat că trebuie să ajutăm Moldova, pentru că e un partener pe care să îl avem de partea noastră", a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis.

Recent, Comisia Europeană le-a transmis ambasadorilor UE că Ucraina şi Republica Moldova au îndeplinit condiţiile pentru a începe negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană.

"Considerăm că toate etapele au fost îndeplinite de cele două ţări", a declarat recent o purtătoare de cuvânt a Comisiei. 

Liderii UE au convenit să înceapă negocierile de aderare cu cele două ţări în decembrie 2023, cu condiţia ca ele să îndeplinească anumite criterii, precum combaterea corupţiei.

Kievul a înaintat cererea de aderare la UE în februarie 2022, după ce Rusia a escaladat de la un conflict ce dura de ani de zile în estul Ucrainei la o invazie la scară largă.

O lună mai târziu, şi Republica Moldova - a cărei regiune separatistă prorusă Transnistria generează o îngrijorare persistentă după războiul de la începutul anilor 1990 - a cerut să adere la UE. 

Liderii UE au recunoscut în mod oficial Ucraina şi Republica Moldova drept candidate la aderare în urmă cu un an, în iunie 2023. Ei au acordat statutul de candidat Georgiei în decembrie 2023, convenind în acelaşi timp să deschidă discuţii cu Ucraina şi Republica Moldova.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis Moldova Război Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Scrisoarea lăsată în vestiar de jucătorii naționalei, după meciul Euro 2024 cu Olanda
x close