Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis, la ședința CSM: ”Este inadmisibil, o bătaie de joc”. CSM a votat în favoarea sesizării Curții Constituționale

Klaus Iohannis, la ședința CSM: ”Este inadmisibil, o bătaie de joc”. CSM a votat în favoarea sesizării Curții Constituționale

4 minute de citit Publicat la 09:00 01 Feb 2017 Modificat la 09:00 01 Feb 2017
o_1b7sfkqdfaf14tpqp2tf91kbo8.jpg

UPDATE - Mariana Ghena, preşedintele CSM, este hotărâtă să sesizeze CCR pentru conflict între instituţiile statului în cazul OUG privind modificarea Codurilor penale, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, după şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii. 

"Am aflat opinia membrilor CSM şi pot să o spun din punctul meu de vedere doamna preşedinte a CSM este hotărâtă să sesizeze CCR pentru un conflict între instituţii. De asemenea, am constatat în cursul discuţiilor că toţi membrii CSM sunt solidari cu preşedintele CSM", a spus Iohannis, după ce a participat la şedinţa CSM. 

El a explicat că prezenţa sa la CSM se datorează faptului că există o "situaţie total neobişnuită, Guvernul aprobând o OUG noaptea, fără ca acest act normativ să fi fost pe ordinea de zi a Executivului, fără avizul CSM". 

"Eu plec mulţumit de aici fiindcă am putut să constat, în primul rând, o solidaritate în interiorul CSM, o solidaritate cu preşedinta CSM şi, din discuţiile cu membrii CSM, am putut să aflu că practic întreg sistemul este de partea CSM. Justiţia în România este independentă, iar magistraţii sunt indignaţi de felul în care s-a tratat această chestiune foarte sensibilă - chestiunea modificării Codului penal şi a Codului de procedură penală prin OUG noaptea, fără aviz", a arătat Iohannis. 

În opinia sa, conflictul între instituţiile statului este evident în acest caz. "Este important în primul rând să vedem că există acest conflict şi să fie sesizată CCR, după care CCR cu siguranţă are libertatea să decidă, dar are inclusiv libertatea să anuleze acest act normativ", a menţionat şeful statului. 

Întrebat dacă este vorba despre o ordonanţă dată cu dedicaţie, preşedintele Iohannis a precizat că nu doreşte să intre în detalii. 

"Nu vreau să intru în astfel de detalii, au fost multe luări de poziţie şi multă lume a spus cu punct şi virgulă că sunt acte normative cu dedicaţie, au fost vehiculate nume, însă nu aceasta este problema. Problema este că în acest fel cum a procedat Guvernul nu se poate proceda într-un stat de drept, ori România este şi vrea să rămână un stat de drept. Dacă Guvernul nu înţelege acest lucru, atunci se vor face paşii prevăzuţi de Constituţie. (...) Eu nu am abandonat absolut deloc ideea că România este şi rămâne un stat de drept, pentru asta sunt eu preşedinte şi pentru asta fac acţiunile pe care le fac şi le voi face în continuare", a afirmat preşedintele Iohannis. 

El a subliniat că Guvernul va trebui să explice public de ce consideră prioritară modificarea Codurilor penale. 

"Este inadmisibil să tot fugă de presă şi de explicaţii. A fost, părerea mea, foarte inadecvat felul în care Guvernul a prezentat aseară aceste concluzii şi acte normative. La un moment dat, Guvernul va trebui să dea socoteală, să explice românilor de ce a procedat aşa şi nu altfel", a spus şeful statului. 

Întrebat dacă intenţionează să facă o vizită şi Avocatului Poporului, şeful statului a răspuns: "Asta discutăm mai târziu". 

----------------------------

Știrea inițială

Președintele Klaus Iohannis a ajuns miercuri dimineață la CSM, unde se desfășoară o ședință pe tema modificărilor din legislația penală.

”Este inadmisibil, inacceptabil, este un scandal, o bătaie de joc, cum vreți. Nu se poate ca Guvernul să adopte noaptea, fără avizul CSM, fără să fie pe ordinea de zi, o ordonanță într-un domeniu atât de sensibil. Această chestiune nu este pur și simplu tolerabilă. Pentru a vedea cum vede sistemul de justiție această chestiune am venit astăzi la CSM” le-a spus Klaus Iohannis ziariștilor, la intrarea în sediul CSM.

În prima parte a ședinței CSM s-a discutat despre sesizarea Curții Constituționale privind actele normative emise marți seară de cabinetul Grindeanu. Se prefigurează o sesizare a CCR făcută de președintele CSM, care se bucură de sprijinul președintelui Klaus Iohannis.

"Singura cale pe care nu o accept este să nu facem nimic. Este o ofensă adusă justiţiei. Răspundeţi de independenţa justiţiei, care a fost încălcată în mod grav. Părerea mea este că trebuie luată atitudine nu doar declarativ (...), ci şi instituţional. Îmi imaginez că primul pas este sesizarea CCR, fiindcă este un conflict instituţional între sistemul de justiţie şi Guvern. Acest lucru vi-l propun, nu vi-l impun", a spus Iohannis, la şedinţa CSM. 

Marți, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a declarat pentru AGERPRES că a fost convocată pentru miercuri o ședință de plen pentru a discuta un nou proiect de ordonanță de urgență privind Codul penal și Codul de procedură penală, transmis de Ministerul Justiției, printre noutăți fiind infracțiunea pentru favorizarea infractorului și modificări privind abuzul în serviciu.

"A fost trimis un nou proiect astăzi după-amiază privind ordonanța de urgență de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală asupra căruia s-a solicitat avizul CSM. Lecturând conținutul proiectului de OUG, noutățile ar fi cele referitoare la infracțiunea pentru favorizarea infractorului și câteva modificări cu privire la abuzul în serviciu în ceea ce privește conținutul constitutiv al acestei infracțiuni și cu privire la infracțiunea de conflict de interese", a afirmat marți seară președintele CSM.

 

×
x close