Germania nu se va mai opune intrării României în Schengen în 2014, când în această ţară nu va mai fi campanie electorală, a declarat, luni, Klaus Iohannis, actualul lider al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) şi prim-vicepreşedinte al PNL.
"Nu am un mandat din partea USL, nici nu aş fi avut cum să îl am, pentru că nu am discutat această chestiune, dar în afară de aceasta, întotdeauna îmi face mare plăcere să fac lobby pentru România. Da (voi face lobby în Germania pentru aderarea României la Schengen - n.r.) şi da (cred că Germania nu se va mai împotrivi în 2014, intrării României în Schengen - n.r.)", a declarat Klaus Iohannis, potrivit
Agerpres.
Acesta a apreciat drept "înţelept", faptul că premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că România nu va solicita în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care se va reuni în 7-8 martie, ca subiectul aderării la spaţiul Schengen să fie supus la vot, după ce Germania şi-a anunţat intenţia de a bloca accesul ţării noastre în această zonă.
"Este un lucru înţelept că nu se doreşte forţarea unei poziţii în Consiliul JAI, fiindcă că nu ar rezolva nimic. (...) Mă bucur că primul-ministru a luat această decizie. Da, sunt optimist, că după ce toată lumea se va linişti, după campaniile electorale şi după alegeri, lucrurile vor discutate şi tranşate cu mai mult calm", a spus Iohannis.
Citeşte şi
Băsescu: Intrarea în Schengen este o obligaţie. Septembrie sau decembrie ar putea fi un alt termen, iar neaderarea nu e vina meaMinistrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că o eventuală nouă decizie de amânare a aderării României la Schengen la Consiliul JAI de săptămâna viitoare va afecta "credibilitatea procesului", iar ţara noastră ar putea să nu mai fie interesată şi doar să aştepte o invitaţie de la UE.
"Care este concluzia? Dacă noi nu vom obţine o decizie corectă, legitimă, (înseamnă - n.r.) faptul că acest proces bazat pe nişte criterii de vechime, pe un Tratat European, nu mai este credibil. Nu mai este credibil, nu mai sunt interesat să fac parte din acest proces. Şi e bine de reţinut. (...) Aşa cum am trăit fără Schengen, putem să trăim în continuare", a declarat Corlăţean, vineri seară.
Ulterior,
preşedintele Traian Băsescu l-a invitat pe Titus Corlăţean să renunţe la afirmaţiile referitoare la spaţiul Schengen