Președintele Klaus Iohannis susține un discurs în fața camerelor reunite ale Parlamentului.
"Am ținut să vin în fața dumneavoastră la un an de la preluarea mandatului, nu pentru a face un bilanț sec, ci pentru a face un gest de normalitate politică. Am vorbit atunci despre direcțiile majore pentru România. Acest fundament avea nevoie de reconstrucție. Am dorit ca 2015 să fie anul recâștigării normalității. În interior și exterior. În plan intern, prima mea promisiune a fost un altfel de a face politică, fără scandal. Recâștigarea normalității în interior pleacă de la lucruri simple: dialog între partidele politice, cu societatea civilă și transformarea ideii de consultare dintr-un lipsită de sens, într-una cu efecte, reală. Știu că de-a lungul acestui an, unii s-au întrebat de ce nu reacționez la orice subiect, de ce nu răspund la atacuri cu aceeași monedă. Sper că onorând promisiunea de a face politică altfel am dat răspuns și acestor întrebări. Anul 2015 a demonstrat că putem avea un acord larg pe subiecte importante."
"Sunt dator să vă spun direct că două lucruri fundamentale lipsesc: dezbaterea și rigoarea. Legi importante au intrat în atenția publică abia după ce au ajuns la promulgare. În alte situații, am fost nevoit să sesizez Curtea Constituțională nu pe fond. Am vorbit despre nevoia ca legile să fie mai clare și să nu se schimbe frecvent. Sunt convins că Parlamentul poate să răspundă acestor așteptări."
Din diverse motive pe care nu vreau să le comentez aici, România s-a aflat într-o oarecare izolare în anii anteriori. Am dorit să schimbăm asta în 2015, ceea ce explică și vizitele mai des din acest an în plan exterior. Recâștigarea normalității a privit și românii din diaspora. Sunt bucuros că promisiunea privind votul prin corespondență a fost respectată. Nu este o lege perfectă, dar important este că există, a venit la timp, iar clasa politică și-a respectat promisiunea.
Se cuvine să ne uităm în același timp la lecțiile anului 2015 și la ceea ce lipsește pentru ca România să fie prosperă. Cea mai tragică lecție se numește Colectiv. A scos la iveală problemele multor sisteme, în fața cărora mulți, politicieni, autorități, cetățeni, am dat din umeri a neputință. Sunt lucruri pe care nu trebuie să le dăm uitării. Corupția ucide!
A doua lecție a lui 2015 este cea a schimbării. Nu vorbim doar de o schimbare a Guvenrului. Între politic și societate nu are voie să existe o prăpastie. Marea miză este recâștigarea încrederii în politică.
Se împlinesc în aceste zile 26 de ani de când românii s-au ridicat împotriva regimului comunist. Democrația s-a câștigat prin jertfă de sânge. Se cuvine să prețuim acest lucru zi de zi. Suntem în serviciul cetățenilor noștri. Astăzi cel mai bun mod de a onora acel moment este să reconstruim încrederea. E tema pe care o propun pentru 2016. În actorii politici, în partide, în instituții. Mă fac purtătorul mesajului de înnoire pe care îl dau cetățenii noștri. Greul acestei misiuni revine partidelor. Cred într-un sistem în care stânga și dreapta sunt reprezentate. Nu îmi doresc o politică în care își fac loc extremismul, populismul și radicalismul.
Reconstrucția încrederii va mai presupune ceva: să recunoaștem lucrurile bune și să păstrăm ce funcționează. Să nu ne condamnăm instituțiile pentru culpa individuală.
Am convingerea că românii vor dovedi înțelepciune și echilibru.
Aștept de la noul Cabinet o guvernare responsabilă. Acest Guvern se află în fața unei mari provocări: de a dovedi că se pot lua decizii în funcție de priorități obiective și nu în funcție de interesele electorale. Îmi doresc o creștere economică despre care să nu vorbim în termeni statistici, ci una care să se refecte în nivelul de trai al fiecărui român.
Este timpul schimbării! Depinde de noi toți dacă răspundem la aceste așteptări ale societății"