Președintele României Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă, la Palatul Cotroceni. Președintele a venit cu noi critici la adresa Guvernului și a făcut un calcul care arată cât vor crește, de fapt, salariile românilor, după trecerea contribuțiilor și scăderea impozitului pe venit.
„România traversează o perioadă de creștere economică record în Uniunea Europeană. În sine e o veste bună, dar această creștere are vulnerabilități care trebuie cunoscute. Se bazează preponderent pe consum și nu este văzută în general ca o creștere de durată. Lipsește o parte esențială. Lipsa investițiilor este un semnal foarte îngrijorător. Au scăzut și în economia privată. Cele străine au scăzut cu 20%. Au scăzut nepermis de mult investițiile publice, cu peste 20% și nici anul trecut nu au fost chiar grozave. Guvernul se comportă ca un om care câștigă tot mai mult, dar se împrumută tot mai mult la bănci și lasă datoria pe seama copiilor și nepoților. Este un comportament contraproductiv. Cadrul fiscal bugetar: există multiple avertismente, există discuții în spațiul public, există acțiuni ale sindicatelor. Reacție de la Comisia Europeană: am pierdut predictibilitate și sustenabilitate. Singurul lucru care se mai poate prezice este că nu va fi bine”, spune Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis a vorbit și despre trecerea contribuțiilor și scăderea impozitului pe venit. Mai mult, președintele a făcut și un calcul simplu pentru a demonstra exact cu cât se măresc salariile în urma acestor mișcări.
„Guvernul a anunțart un pachet de măsuri fiscale. Se pare că zilele acestea va intra în discuție și din acest motiv fac declarația de astăzi. Acest pachet, după părerea mea, nu este revoluție fiscală, ci cred că se va transforma într-o bulversare fiscală. Mutarea contribuțiilor și scăderea impozitului pe venit. La prima vedere arată bine, dar analiza arată că mai degrabă complică problemele. Coaliția spune că transferă contribuțiile la angajat, dar vine cu noua taxă de solidaritate de 2.25% care române la angajator. Deci transferăm parțial. Dar pentru oameni ce iese de aici? Nimic nu se schimbă în buzunarul românului.
Am făcut un calcul pornind de la datele prezentate public, pornind de la salariul mediu brut pe economie, circa 3.300 de lei, 2.335 net. Aplicăm măsurile propuse de coaliție și implementate de Guvern. Dacă angajatorul este de bună credință și nu vrea să scadă salariul. La un cost de 4.086 de lei, salariatul câștigă în plus fix 3 lei. Este caraghios.
Promisiunea PSD ALDE că prin transferarea CAS și scăderea impozitului pe venit crește salariul este falsă. Crește cu 0,1% pentru salariul mediu”, a spus președintele României.
Președintele României a lansat și un avertisment pentru Guvern. „Avertizez la modul cel mai serios decidenții politici să judece la rece, să nu bage România într-o aventură fiscală cu final trist”, a mai precizat Iohannis.
Despre abuzul în serviciu. „Aud tot felul de teorii în spațiul public și mă tem și aici de o ciopârțire a legislației în vigoare. Nu cred că este nevoie de un prag. Aici e nevoie de o discuție aprofundată și de o bunăcredință”, spune președintele.
Întrebat dacă a avut această discuție și cu Guvernul, Klaus Iohannis răspunde afirmativ și spune că: „În urma acestor discuții fiecare a rămas cu părerea lui”.
Despre trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. „După evaluarea mea, aceste măsuri și calcule care s-au făcut sunt cârpeli”.
Despre legile justiției. „Acum mi-am expus aceste obiective și nu cred că trebuie să le repet. Voi fi foarte activ și voi face uz de toate legile prezidențiale”.
Despre discuțiile cu premierul. „Este important să se spună că am discutat, cum concret nu cred că trebuie spus”.
Despre argumentele premierului. „Ar fi incorect să fac eu afirmații despre o discuție care a fost doar între noi. Întrebați-l pe ministrul Finanțelor cum explică românilor”.
Despre protestele sindicatelor. „Aceste mișcări sindicale sunt de înțeles. Cum sindicatele nu au primit răspunsuri satisfăcătoare, apar mișcări sindicale și Guvernul trebuie să vină cu explicații pertinente”.