Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis: Am acceptat nominalizarea la postul de premier. Aş dori un guvern mai mic (VIDEO)

Klaus Iohannis: Am acceptat nominalizarea la postul de premier. Aş dori un guvern mai mic (VIDEO)

3 minute de citit Publicat la 14:48 14 Oct 2009 Modificat la 14:48 14 Oct 2009
Klaus Iohannis: Am acceptat nominalizarea la postul de premier. Aş dori un guvern mai mic (VIDEO)
Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, la finalul discuţiilor purtate cu liderii partidelor din opoziţie că a fost propus pentru a fi nominalizat la funcţia de premier al României. Actualul primar a declarat că a acceptat propunerea de a fi nominalizat pentru postul de premier din partea PNL-PSD-PC-UDMR şi a grupului minorităţilor naţionale. El a evitat să facă referire la eventuale nume de miniştri deşi a recunoscut că are în minte o echipă de guvernare şi s-a rezumat să precizeze că se gândeşte la un guvern mai mic ca număr de ministere decât actualul Executiv. În cazul în care propunerea PSD,PNL şi UDMR va fi acceptată la Cotroceni, Johannis ar urma să devin premier cu un mandat până după alegerile prezidenţiale, urmând ca după aceste tururi de scrutin performanţa acestui cabinet să fie evaluată de către aceleaşi formaţiuni politice şi să se ia o decizie cu privire la continuarea guvernării ţării în aceeaşi formulă sau în alta.

"Am avut o discuţie foarte bună cu reprezentanţii PNL-PSD-UDMR-PC şi ai grupului minorităţilor naţionale. Aceste formaţiuni au hotărât să-mi propună o posibilă nominalizare pentru funcţia de prim-ministru al României şi am acceptat-o", a spus Klaus Iohannis.

KLAUS IOHANNIS: SUNT CANDIDATUL OPOZIŢIEI PENTRU POSTUL DE PREMIER


El a menţionat că această propunere s-a concretizat deja într-o scrisoare trimisă preşedintelui Băsescu.
?Deocamdată sunt candidatul unei majorităţi parlamnentare, nu ştiu dacă voi fi desemnat. Am discutat si mandatul însă din raţiuni politice nu am făcut din acest lucru o condiţie. Am convenit ca în măsura în care voi fi desemnat să am un mandat până după alegerile prezidenţiale după care situaţia va fi evaluată, performanţa guvernului va fi evaluată şi se va discuta după aceea. Este vorba de un candidat independent, dar în nici un caz apolitic? a subliniat Johannis.

Un Guvern "puţin mai mic"

Iohannis a precizat că înclină spre un Guvern "puţin mai mic" decât precedentul, dar na evitat să divulge posibile nume într-un eventual cabinet de tehnocraţi condus de el.

"Primul-ministru desemnează miniştrii dar nu am de gând să numesc miniştrii fără consultarea tuturor partidelor care m-au susţinut", a mai declarat Klaus Johannis. Primarul Sibiului a precizat că el va fi cel care va veni cu propunerile de miniştri şi nu partidele care-l sprijină.
"Eu voi face desemnările, nu le voi primi de la partide. Varianta optimală este un guvern de tehnocraţi însă este oarecum dificil să defineşti un astfel de tehnocrat. Oricine are o afinitate politică mai mult sau mai puţin clară. Nu doresc să fac un guvern pe criterii de apartenenţă politică. În momentul de faţă nu am impus şi nu ne-am impus limitări" a arătat Johannis.

Întrebat dacă a condiţionat prezenţa sa în fruntea unui viitor guvern de reîntoarcerea sa ulterioară la Primăria Sibiului, e a menţionat că acest lucru a fost discutat cu liderii partidelor care îl propun pentru funcţia de premier, dar că acest lucru va fi lămurit ulterior.

"Evident că s-a discutat chestiunea poziţiei mele actuale. Nu am finalizat discuţia, însă cred că acest lucru poate fi lămurit dacă voi fi nominalizat. Deoacamdată sunt candidatul unei majorităţi parlamentare, nu sunt desemnat", a subliniat primarul Sibiului.

Băsescu, somat să-l desemneze premier pe Johannes

Reprezentanţii PSD, PNL şi UDMR şi cei ai grupului parlamentar al minorităţilor naţionale au decis miercuri să semneze o scrisoare care urmează a fi adresată preşedintelui Traian Băsescu prin care cer acestuia să aprobe propunerea noii majorităţi politice de desemnare a primarului Sibiului, Klaus Johannis ca premier al unui guvern de tehnocraţi cu mandat limitat după alegerile prezidenţiale.

"În urma adoptării moţiunii de cenzură împotriva Guvernului condus de Emil Boc şi a discuţiilor purtate între partidele politice reprezentate în Parlamentul României s-a conturat o nouă majoritate absolută pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru, formată din PSD+PC, PNL, UDMR, şi reprezentanţii grupului parlamentar al minorităţilor naţionale. Această majoritate transparentă care reprezintă peste 65% din numărul total al senatorilor şi deputaţilor, a decis să-l susţină pentru funcţia de prim-ministru pe domnul Klaus Werner Johannis. Mandatul acestuia este să formeze un Guvern care să gestioneze problemele economice urgente ale ţării, să asigure organizarea de alegeri prezidenţiale libere şi corecte şi să restabilească încrederea partenerilor sociali în Executiv", se arată în textul scrisoarii opoziţiei.

Semnatarii invocă prevederile articolului 103, alin.(1) şi (3) din Constituţia României şi-l invită pe preşedinte să dea curs obligaţiei constituţionale de a invita la noi discuţii partidele politice din Parlament în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

"Pentru depășirea în cel mai scurt timp a acestei crize, semnatarii scrisorii vă adresează invitația de a avea o consultare în cel mai scurt timp posibil", se mai arată în scrisoare.

Semnatarii scrisorii sunt preşedintele PSD, Mircea Geoană, preşedintele PNL, Crin Antonescu, preşedintele UDMR, Marko Bela, liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian şi preşedintele PC, Daniela Popa.

Antena3.ro

×
TOP articole
x close