Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis, la reuniunea Comunității Politice Europene. Președintele a pledat pentru cooperarea în domeniul energiei

Klaus Iohannis, la reuniunea Comunității Politice Europene. Președintele a pledat pentru cooperarea în domeniul energiei

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis a participat la reuniunea Comunității Politice Europene / Sursa foto: Agerpres
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Iul 2024   •   23:50

Preşedintele Klaus Iohannis, prezent joi la cea de-a patra reuniune a Comunităţii Politice Europene, desfăşurată în Marea Britanie, a pledat pentru cooperarea în domeniul energiei şi pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei.

Şeful statului român a participat la discuţiile în format restrâns în cadrul grupului de lucru pe tema „Energie şi conectivitate”, în continuarea discuţiilor pe aceeaşi temă, coprezidate de România şi Norvegia la reuniunea de la Granada, a transmis Administraţia Prezidenţială, citat de Agerpres.

Potrivit comunicatului, în intervenţia sa, Klaus Iohannis a arătat că demersurile de întărire a cooperării în domeniul energiei şi al conectivităţii „reprezintă obiective esenţiale pentru consolidarea rezilienţei naţionale şi europene, într-un context marcat de provocarea gestionării schimbărilor climatice, dar şi de evoluţii precum cele din Ucraina, care au reconfirmat nevoia de acţiune pentru a limita dependenţele strategice”.

În context, preşedintele a evidenţiat eforturile României în susţinerea acestor domenii, precum şi rolul ţării noastre la nivel regional, inclusiv printr-o implicare mai activă în proiectele la Marea Neagră.

De asemenea, el a subliniat importanţa consolidării conexiunilor energetice la nivel naţional şi regional şi al dezvoltării infrastructurii energetice, care pot avea o contribuţie majoră la consolidarea independenţei energetice la nivel european.

Klaus Iohannis a făcut referire la obiectivul de dezvoltare a interconexiunilor dintre sistemul naţional de transport al gazelor naturale şi sistemele similare din state precum Bulgaria, Ungaria şi Austria şi a pledat, totodată, pentru necesitatea unei susţineri active a conectivităţii în relaţia cu Ucraina şi Republica Moldova, atât pentru consolidarea rezilienţei acestora, cât şi în scopul facilitării integrării lor în contextul lansării recente a negocierilor de aderare la UE cu cele două state.

Preşedintele României a reiterat susţinerea de către ţara noastră pentru îndeplinirea obiectivelor vizate de tranziţia spre neutralitatea climatică, context în care a evidenţiat şi necesitatea promovării conjugate de soluţii inovative şi sustenabile pentru asigurarea aprovizionării cu energie şi pentru consolidarea securităţii energetice europene.

În marja reuniunii a avut loc o întâlnire a liderilor din România, Marea Britanie, Polonia, Franţa şi Germania cu preşedintele Maia Sandu. Liderii au felicitat Republica Moldova pentru reformele realizate în perioada recentă şi pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, pentru angajamentul ferm pe calea integrării europene şi pentru rezilienţa demonstrată în contextul presiunilor externe exercitate ca urmare a războiului rus de agresiune din Ucraina.

Totodată, aceştia şi-au reafirmat hotărârea în a continua să sprijine Republica Moldova în obiectivele sale privitoare la pace, prosperitate şi democraţie, precizează sursa citată. 

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close