Antena 3 CNN Politică Kelemen Hunor: Oamenii vor ieşi în stradă dacă se forţează dizolvarea comunităţii maghiare

Kelemen Hunor: Oamenii vor ieşi în stradă dacă se forţează dizolvarea comunităţii maghiare

1 minut de citit Publicat la 13:47 19 Iun 2011 Modificat la 13:47 19 Iun 2011
Kelemen Hunor: Oamenii vor ieşi în stradă dacă se forţează dizolvarea comunităţii maghiare
Foto: INTACT Images
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor ameninţă că maghiarii vor ieşi din nou pe stradă dacă forţează cineva dizolvarea comunităţii maghiare din  zona Harghita, Covasna, Mureş. Declaraţia a fost făcută jurnaliştilor americani de la Associated Press, care au realizat un material despre problema regionalizării în ţara noastră.

Bătălia pentru împărţirea României naşte dispute în cadrul partidelor de la putere. Jurnaliştii americani de la Associated Press spun că problemele au apărut după ce preşedintele Traian Băsescu a refuzat crearea unei regiuni exclusiv maghiare. Reorganiazarea teritorială nu este pe placul politicienilor maghiari care vor independenţa Ţinutului Secuiesc, mai spun ziariştii străini.

Kelemen Hunor ameninţă cu represalii dacă reorganizarea teritorială nu va fi pe placul comunităţii maghiare.

"Eu sunt convins că, aşa cum în '68, în timpul lui Ceauşescu, când Ceauşescu a făcut reforma administrativ-teritorială, secuii au ieşit pe stradă şi a fost singura dată când oamenii au ieşit pe stradă în timpul lui Ceauşescu, dacă forţează cineva, acum, dizolvarea comunităţii maghiare din zona Harghita-Covasna-Mureş într-o zonă mare, într-un judeţ mare, oamenii iarăşi vor ieşi pe stradă", a declarat liderul UDMR.

O delimitare a aşa numitului Ţinutului Secuiesc n-ar avea efecte benefice pentru maghiari, susţine purtătorul de cuvânt al democrat-liberalilor, Sever Voinescu.

„Dacă gândim după logica aceasta etnicistă, atunci trebuie să admitem că am pus în cui ideea de dezvoltare. Pentru că, de pildă, în această situaţie particulară, cuplarea judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş ar transforma toată această zonă într-un fel de "spaţiu al sărăciei" pentru că Harghita şi Covasna sunt printre cele mai sărace judeţe din România. Covasna este penultimul judeţ în ceea ce priveşte contribuţia la PIB“, a spus Voinescu.

Reorganizarea teritorială nu este văzută cu ochi buni nici de primarii din Covasna, care speră ca lucrurile să rămâne neschimbate, spun jurnaliştii de la Associated Press.

Jurnaliştii străini spun că Ţinutul Secuiesc poate deveni o realitate, iar România ar putea face şi alte concesii liderilor maghiari din cauza temerilor PDL ca UDMR să părăsească alianţa de la guvernare.

Relaţiile dintre maghiari şi români au evoluat spre bine după conflictele etnice de după revoluţia din 89, mai notează ziariştii străini care cred că reorganizarea teritorială a stârnit sentimentele mai vechi, existente în ambele tabere.

×
x close