Antena 3 CNN Politică Kelemen despre ieşirea în stradă a secuilor: Protestul este o formă democratică de exprimare

Kelemen despre ieşirea în stradă a secuilor: Protestul este o formă democratică de exprimare

2 minute de citit Publicat la 11:09 20 Iun 2011 Modificat la 11:09 20 Iun 2011
Kelemen despre ieşirea în stradă a secuilor: Protestul este o formă democratică de exprimare
Foto: Intact Images
Update 16:30 - Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat în direct la Antena 3, referitor la subiectul ieşirii în stradă a secuilor în cazul reformei administrative că protestul este o formă democratică de exprimare: "Şi în România, din câte ştiu eu, sunt proteste aproape în fiecare zi, în limitele legale. Nu trebuie să ne speriem de protest."

De asemenea, preşedintele UDMR a ţinut să sublinieze importanţa instituţiilor asupra acestui subiect: "Acest subiect trebuie dezbătut în instituţiile avizate".

Totodată, Kelemen Hunor menţionat că oamenii vorbesc despre ieşirea în stradă la fel cum au făcut-o de fiecare dată: "Au spus de fiecare dată, de când e vorba de regionalizare. Nu văd de ce s-a speriat lumea duminică. Nu am spus că scoatem oamenii în stradă, ci că vor ieşi în stradă.  

 


Update 14:20 - Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a găsit soluţia. El propune ca reorganizarea administrativă să fie amânată cu şase luni sau 1-2 ani, până când se vor rezolva problemele.

Negocierile în Coaliţie pe tema statului minorităţilor au eşuat. Discuţiile s-au blocat din cauza a două puncte.

UDMR este nemulţumit că PDL a promovat un articol care permite modificarea limitelor teritoriale în zonele în care minorităţile au o pondere importantă.

UDMR a cerut drept de vot în consiliul de consultare, solicitare cu care celelate partide din Coaliţie nu au fost de acord.

O nouă şedinţă a fost stabilită pentru luni seară, la ora 19. Liderii Coaliţiei se vor reuni şi marţi înaintea consultărilor de la Cotroceni.

"Eu sunt convins că, aşa cum în '68, în timpul lui Ceauşescu, când acesta a făcut reforma administrativ-teritorială, secuii au ieşit pe stradă şi a fost singura dată când oamenii au ieşit pe stradă în timpul lui Ceauşescu, dacă forţează cineva acum dizolvarea comunităţii maghiare din zona Harghita-Covasna-Mureş într-o zonă mare, într-un judeţ mare, oamenii iarăşi vor ieşi pe stradă", a declarat Kelemen Hunor.

Aleşii UDMR sunt gata să urmeze îndemnul liderului lor şi să iasă în stradă, chiar cu preţul ruperii Coaliţiei.

"Dacă Kelemen zice că ieşim, ieşim", a spus Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

"Coaliţia nu durează o veşnicie", a completat Sogor Csaba, europarlamentar UDMR.
 


PDL, rezervat în a comenta declaraţiile liderului UDMR


Reprezentanţii PDL au fost prudenţi şi ponderaţi, luni dimineaţă, în a comenta declaraţia liderului UDMR, Kelemen Hunor. Aceştia susţin că trăim în democraţie şi oricine poate protesta. Totuşi, ei rămân optimişti în ceea ce priveşte organizarea administrativ-teritorială.

Prim-vicepreşedintele PDL, Sorin Frunzăverde, a declarat că PDL şi UDMR au puncte de vedere diferite în ceea ce priveşte organizarea administrativ-teritorială, însă până la urmă se va ajunge la o soluţie comună, astfel încât coaliţia să nu se rupă.

Democrat-liberalii susţin însă că soluţia UDMR pentru reorganizare ar aduce deservicii etnicilor maghiari.

Jurnaliştii străini spun că Ţinutul Secuiesc poate deveni o realitate, iar România ar putea face şi alte concesii liderilor maghiari din cauza temerilor PDL ca UDMR să părăsească alianţa de la guvernare.
 


Kelemen Hunor a spus, în cursul săptămânii trecute, că UDMR nu poate accepta varianta transformării regiunilor de dezvoltare în opt "judeţe-mamut", fără să existe argumente suficiente pentru asta.

Liderul UDMR a avertizat că, în cazul în care PDL va insista pe acest proiect, va exista o problemă în Parlament şi nu va mai fi majoritate.


×
Etichete: UDMR pdl drept de vot
x close