"Ratificarea acestei decizii este foarte importantă, pentru că face posibilă alocarea fondurilor de redresare și reziliență tuturor statelor din Uniune, bani care sunt extrem de necesari României.
Suntem la mai bine de un an de la debutul pandemiei, care a însemnat, în primul rând, o criză sanitară fără precedent, dar și o economie masiv afectată.
Am depășit o perioadă dificilă, care ne-a demonstrat o dată în plus cât de profunde sunt hibele unui stat lipsit de reforme sănătoase (...) Ne aflăm într-un moment în care știm că prin vaccinare și imunizarea majorității putem stopa această pandemie.
Construirea României nu înseamnă revenirea la starea inițială, ci un progres semnificativ spre o nouă etapă (...) este țara în care în sfârșit se investește semnificativ în infrastructură, se dezvoltă rețeaua de spitale și se creează centre medicale integrate în zonele rurale și urbane vulnerabile. (...) Vom investi în rețele de școli verzi, precum și în sistemul energetic, crearea sistemelor de educație timpurie și în învățământul dual.
Pentru a atinge toate aceste obiective, avem nevoie și de un plan coerent și de bani. Din fericire, le avem pe amândouă, sub forma PNRR, prin care vom accesa bani europeni, atât de necesari pentru proiecte vitale dezvoltării României.
PNRR are două linii majore de acțiune: investiții și reforme. Unele nu pot funcționa fără celelalte pe termen lung, pentru că noi urmărim dezvoltarea pe termen lung, prin locuri bine plătite pentru români.
9,2 miliarde de euro, prin PNRR și alte zeci de miliarde de euro sunt disponibile pentru țara noastră în perioada 2021 - 2027. Vorbim de foarte mulți bani, aflați la dispoziția româniei (...) sumele sunt relevante doar dacă ele se materializează cu adevărat în proiecte de investiție și reforme", a declarat președintele Klaus Iohannis.
PNRR, prezentat în Parlament săptămâna aceasta
Guvernul României a prezentat miercuri în Parlament situația la zi a negocierilor pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Bugetul pe componente și reformele asumate reflectă situația de miercuri, 26 mai. Dialogul politic cu reprezentanții opoziției parlamentare a inclus prezentarea acestor detalii și clarificarea unor aspecte ridicate de opoziție.
"În urma acestui dialog, vom face mai clar în PNRR principiul distribuirii echitabile geografic a fondurilor, principiul descentralizării și rolul autorităților locale, acolo unde este cazul.
De asemenea, vor fi clarificate rolul mecanismului de coordonare interministerială precum și instituirea unui comitet public de monitorizare a PNRR unde vom invita partenerii sociali și societatea civilă.
Prezentarea pentru prima oară a componentelor PNRR în Comisia de Afaceri Europene, în data de 9 martie, accesul opoziției la documente de lucru și prezentarea în plen a unor negocieri încă deschise reprezintă o dovadă de deschidere din partea Guvernului pentru a constitui un plan național cu baze consensuale.
Ne aflăm în ultimele zile de consultări cu Comisia Europeană înainte de depunerea oficială, diseară avem programată o videoconferință cu premierul Florin Cîțu și vicepreședintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, joi și vineri avem programate negocieri tehnice pe clarificarea etichetării investițiilor verzi și a celor digitale.
Bugetul prezentat public astăzi poate suferi ajustări în urma acestor negocieri pe etichetarea investițiilor", se arată în comunicatul remis presei.
Programul de definitivare și comunicare a PNRR
27-28 mai: negocieri tehnice cu Comisia
28-30 mai: definitivarea textului, ținând cont de ultimele negocieri
31 mai: depunerea oficială a PNRR în sistemul informatic al CE. Se vor depune 30 de documente separate, câte unul pentru fiecare capitol transversal și pentru fiecare componentă.
1 iunie: reunirea textelor într-un format pentru publicare
2 iunie: publicarea integrală și prezentarea PNRR către publicul larg și jurnaliști.
Documentul integral, publicat pe 2 iunie
Documentul va fi publicat integral pe 2 iunie, abia după ce va fi trimis la Comisia Europeană. În plus, suntem printre puţinele state UE care vor publica integral PNRR.
"Am luat decizia de a publica întreg planul României, vom fi printre puținele state membre UE care publică întregul document", se mai arată în comunicat.