Surpriza dimineţii de duminică a fost furnizată de numărul de voturi obţinut de Ecaterina Andronescu, una dintre propunerile PSD Bucureşti pentru o funcţie de vicepreşedinte, care a primit 1070 de voturi, un rezultat cu peste 200 de voturi mai bune decât cel înregistrat de Victor Ponta în cursa pentru şefia PSD. Marian Vanghelie şi Marian Oprişan constituie alte două suprize neplăcute pentru noul lider al partidului, cunoscut faptul că cei doi au votat pentru candidatura lui Geoană, împreună cu cea mai mare parte a delegaţiilor din propriile lor organizaţii.
Vanghelie a obţinut 667 voturi la egalitate cu liderul de Olt, Ion Toma. Pe locul doi s-a plasat Dan Nica cu 814, urmat de ieşeanul Gheorghe Nichita cu 755 de voturi. Rodica Nassar a obţinut 629 de voturi,iar Titu Corlăţean 639. Liderul de Dolj, Ion Prioteasa a devenit vice cu 576 de voturi, iar Robert Negoiţă 561. preşedintele PSD Vâlcea, Ion Câlea a obţinut 538 de voturi, Ion Chelaru s-a calificat cu 517 voturi, urmat de liderul de Vrancea, Marian Oprişan cu 520, Valeriu Zgonea cu 517, Adrian Severin cu 506.
Scandal la numărătoare
Numărarea voturilor primite de cei 60 de candidaţi angrenaţi în cursa pentru cele 15 posturi de vicepreşedinte s-a derulat de-a lungul mai bine de patru ore, spre nervozitatea lui Marian Vanghelie şi Marian Oprişan, rămaşi până la final să se asigure că vor deveni vicepreşedinţi de partid. La un moment dat cei doi lideri de filiale au avut şi câteva altercaţii verbale cu membrii comisiei de vot nemulţumiţi de viteza lentă cu care voturile per fiecare candidat erau centralizate.
Ei au intrat peste colegii din comisia de votare pentru a le reproşa viteza prea lentă cu care se înainta în procesul de numărare şi centralizare voturilor pentru candidaţii la vicepreşedinţie. Cei doi social-democraţi au fost invitaţi însă fără prea multe menajamente să iasă afară, spriritele încingându-se la un moment dat ajungându-se chiar la ameninţări izolate cu intervenţia poliţiei. Vanghelie şi Oprişan s-au potolit la un moment dat îmbunaţi cu promisiunea că procesul de centralizare va începe în timp scurt, cel de triere fiind pe candidaţi deja finalizat.
Socrul lui Ponta pierde alegerile
Trebuie precizat şi că sunt câteva nume în cele două tabere care, surprinzător, nu au prins un post de vicepreşedinte. În tabăra lui Ponta au ratat această funcţie socrul său, Ilie Sârbu, dar şi mMrian sSârbu, Nicuşor Constantinescu şi Radu Moldovan. Din partea lui Geoană nu au obţinut voturile delegaţilor Ion Vasile şi Dan Şova.
Surse din cadrul comisiei ne-au precizat că dificultăţile de numărare au fost legate atât de numărul mare de candidaţi, în total 60, cât şi de faptul că cea mai mare parte a delegaţilor au preferat să bifeze pe buletinul primit doar două sau până la cinci opţiuni din cele 15 maxim pe care le puteau face. Delegaţii au fost mai curând interesaţi să acorde votul lor candidaţilor propuşi de propriile filiale sau şi pentru cei propuşi de organizaţiile despre care existau semnale că vor susţine la rândul lor alţi candidaţi, după principiul mă ajuţi pe mine, te ajut pe tine.
Această stare de lucruri explică şi difereanţa mare de voturi existente între primul clasat pentru un post de vicepreşedinte şi cel de-al 15-lea care a intrat în noua conducere din BPN-ul PSD.
Iată lista completă a vicepreşedinţilor PSD:
- Ecaterina Andronescu (1.070 de voturi)
- Dan Nica (814 voturi)
- Gheorghe Nichita (755 voturi)
- Ioan Toma (667 voturi)
- Marian Vanghelie (667 voturi)
- Titus Corlăţean (639 voturi)
- Rodica Nassar (620 voturi)
- Constantin Niţă (617 voturi)
- Ion Prioteasa (576 voturi)
- Robert Negoiţă (561 voturi)
- Ioan Câlea (538 voturi)
- Marian Oprişan (520 voturi)
- Ioan Chelaru (517 voturi)
- Valeriu Zgonea (514 voturi)
- Adrian Severin (506 voturi)
Marius Vulpe, Antena3.ro