Antena 3 CNN Politică Jumătate de zi de activitate, trei articole din buget adoptate în plenul Parlamentului

Jumătate de zi de activitate, trei articole din buget adoptate în plenul Parlamentului

Jumătate de zi de activitate, trei articole din buget adoptate în plenul Parlamentului
12 Ian 2010   •   15:22

Deputaţii şi senatorii au avut nevoie marţi, de mai bine de trei ore de discuţii pentru a adopta primele trei articole ale proiectului de buget propus de guvern pentru anul 2010. Multitudinea de amendamente respinse pe care liberalii şi social-democraţii le-au susţinut şi în plen a îngreunat procedura de adoptare. La amiază, parlamentarii reuşiseră doar să aprobe, de principiu, majorarea deficitului bugetar, prevăzut la 5,7% în bugetul de stat pe 2010.

Atât liberalii, cât şi social-democraţii au avertizat că îşi vor susţine în plen toate amendamentele. Preşedintele Senatului, liderul PSD Mircea Geoană şi-a convocat astăzi parlamentarii în şedinţă de grup şi le-a recomndat să meargă cu amendamentale respinse "până în pânzele albe". În acest context, potrivit Mediafax, mai mulţi aleşi PSD au cerut demisia colegului lor, preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, Viorel Ştefan, pentru modul în care a condus lucrările la proiectele de buget. Ştefan s-a apărat pe motiv că presiunile legate de acordul cu FMI sunt prea mari, iar bani şla buget nu există pentru a suporta o asemenea majorare.

Parlamentari social-democraţi, precum Anghel Stanciu s-au opus votării acestei cifre convenite cu FMI, apreciind că deficitul bugetar ar trebui să fie de peste 6% şi nu 5,7%.

Certurile pe deficitul bugetar care au urmat au fost însoţite şi de contre pe procedură. Exasperaţi de viteza lentă cu care progresau pe buget, democrat-liberalii, prin vocea liderului de grup Mircea Toader, au propus limitarea timpului de intervenţii pentru a pune beţe în roate Opoziţiei la susţinerea fiecărui amendament respins în comisii.

Cu discuţiile prelunghite pe diverse tme regulamentare şi procedurale, preşedintele de şedinţă, liberalul Teodor Meleşcanu a ţinut să le amintească aleşilor că trebuie să ia pauză. "La ora 1 trebuie să mergem la masă, o să vă rog să...", a solicitat Meleşcanu celeritate în discutarea amendamentelor. "Cu respect vă anunţ că ţin regim. Nu se vede, dar se aude", i-a răspuns deputatul PSD Anghel Stanciu, continuând de la tribuna Parlamentului prezentarea propunerilor sale.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close