Antena 3 CNN Politică Judecătorul care a avut rolul decisiv în decizia CC: Pensiile constituie un drept câştigat (VIDEO)

Judecătorul care a avut rolul decisiv în decizia CC: Pensiile constituie un drept câştigat (VIDEO)

1 minut de citit Publicat la 18:11 25 Iun 2010 Modificat la 18:11 25 Iun 2010
Judecătorul care a avut rolul decisiv în decizia CC: Pensiile constituie un drept câştigat (VIDEO)

?Eu de obicei nu prea comentez deciziile care sunt în general obligatorii după ce s-au luat. Am votat pentru neconstituţionalitate deoarece convingerea mea juridică este că tăierea pensiilor este o măsură neconstituţională. Argumentele mele sunt bazate pe jurisprudenţa europeană şi a Curţii Constituţionale (CC), care a a stabilit că pensiile constituie un drept câştigat?, a declarat Zoltan Valentin Puşcaş la Antena 3, judecătorul care a făcut diferenţa în decizia de vineri a CC, cu privire la tăierea pensiilor. Astfel, decizia CC a stabilit că tăierea pensiilor este neconstituţională.

Votul lui Zoltan Valentin Puşcaş, judecătorul propus de UDMR, a fost unul decisiv, deoarece se aştepta ca el sa voteze pentru constituţionalitate, având în vedere că UDMR e la Guvernare. Totuşi el a votat invers.

Judecătorul a fost întrebat şi despre argumentele aduse de colegii săi în decizia pe care au luat-o, însă Puşcaş a spus că nu doreşte să comenteze. ?Pentru constituţinalitate nu comentez argumentele colegilor mei. Argumente au existat de ambele tabere, juridice, puternice, dar nu vreau să le comentez?, a spus Zoltan Valentin Puşcaş.

Pentru constituţionalitatea legilor au votat: Augustin Zegrean, Iulia Motoc, Mircea Ştefan Minea şi Petre Lăzăroiu, adică echipa PD-L. Au decis ca legile sunt neconstituţionale: Valentin Zoltan Puşkaş, Tudorel Toader, Ion Predescu, Aspazia Cojocaru şi Acsinte Gaspar.

Judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) s-au pronunţat, vineri, asupra celor două legi de austeritate pentru care Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea. După o dezbatere care s-a prelungit pe parcursul a două zile, aceştia au decis că legile sunt parţial neconstituţionale.

Mai exact, judecătorii au respins câteva articole din cele două legi. Unul dintre acestea este Articolul 9 din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, articol prin care se decidea tăierea pensiilor cu 15%. Un alt articol respins parţial se referă la tăierea pensiilor magistraţilor. Este vorba despre litera "c" din Articolul 1 al Legii privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor.

Sursa foto: Intact Images

Antena3.ro

 

×
x close