Judecătorii refuză prea multe din solicitările procurorilor de arestare preventivă a unor persoane, a declarat miercuri preşedintele Traian Băsescu, recomandând celor două părţi să găsească "un mod de abordare unitară". Cu o săptămână în urmă, şeful statului reproşa magistraţilor că nu au cheltuit decât un milion de dolari din fondurile externe pentru proiect de reformare în justiţie.
"Aş observa un lucru care de data asta e o întrebare şi care se materializează într-o nedumerire care va trebui rezolvată de sistem. Şi procurorul şi judecătorul lucrează cu aceeaşi lege. Mi se pare de foarte multe ori anormală soluţia confruntării procuror-judecător când e vorba de propunerea de arestare. Sunt prea multe refuzuri legate de propunerea procurorului de arestare preventivă. Va trebui la nivelul CSM găsită o formulă ca judecătorul şi procurorul să îşi apropie punctele de vedere legate de arestarea preventivă pentru că aceste discrepanţe de abordări creează imaginea distorsionată a justiţie. Uneori procurorii par a fi hotărâţi să lupte cu traficantul de droguri iar judecătorul pare cel care îl pune în libertate. Sau cu cei care comit violenţe în spaţiul public", a spus Băsescu.
Şeful statului a apreciat că la nivelul CSM ar trebui găsite soluţii pentru "apropierea" punctelor de vedere ale procurorilor şi judecătorilor în ce priveşte arestarea preventivă. "Aici, probabil că la nivelul CSM va trebui construit un mod de abordare unitară", a mai spus Băsescu.
"A nu-l aresta nu înseamnă că procurorul nu a avut dreptate când a declanşat acţiunea penală. De foarte multe ori, chiar şi avocaţii ies în declaraţii publice şi spun că clientul este nevinovat, pentru că nu l-a arestat judecătorul. Ceea ce e un truc mediatic, pentru a crea presiune asupra procurorului", a arătat şeful statului consecinţele unei aseemenea hotărâri judecătoreşti.
Băsescu a subliniat că ise pare "inadmisibil" să fie lăsată în libertate o reţea de traficanţi de droguri, sau un om care este presupus a fi violent sau violator. "Probabil că de la această percepţie simplă a mea, este o parte a realităţii juridice care trebuie colerată, pentru a nu mai fi această atât de mare diferenţă între abordarea procurorului şi a judecătorului", a conchis Traian Băsescu.
Citiţi transcriptul declaraţiei lui Traian BăsescuAntena3.ro