Antena 3 CNN Politică Jonglerii electorale: Reducerea funcţionărimii şi legile pe Educaţie, pentru PDL mumă, pentru Geoană ciumă

Jonglerii electorale: Reducerea funcţionărimii şi legile pe Educaţie, pentru PDL mumă, pentru Geoană ciumă

Jonglerii electorale: Reducerea funcţionărimii şi legile pe Educaţie, pentru PDL mumă, pentru Geoană ciumă
03 Aug 2009   •   16:43

Cu alegerile prezidenţiale bătând la uşă, PSD şi PDL au în dispută o serie de măsuri anticriză, care prin nepopularitatea lor riscă să afecteze şansele propriilor candidaţi la scaunul de şef de stat din Palatul Cotroceni sau, dimpotrivă, să le crească, dacă sunt exploatate cum trebuie de beneficiarii politici. Alternativă ?în construcţie? a social-democraţilor la Traian Băsescu, liderul Mircea Geoană se opune tuturor măsurilor din care nu are de câştigat electoral: reducerii cu 20% a aparatului funcţionarilor de stat, pentru că această categorie a votat mai dintotdeauna cu PSD răsplătind apărarea intereselor şi privilegiilor, şi asumării răspunderii guvernamentale pe pachetul de legi pentru Educaţie, o măsură prea expeditivă care poate fi contabilizată şi asumată mai uşor şi mai credibil de către PDL şi Traian Băsescu în cursa electorală din toamnă.

Geoană, subminat de proprii miniştri

În aceste condiţii, prezidenţiabilul social-democrat şi-a construit discursul în jurul tezei că tot ce e rău în materie de guvernare de la PDL, respectiv Băsescu, li se trage românilor.

"Ar fi nevoie de o reducere, dar a arunca în stradă 300.000 de oameni ar fi un gest fără justificare economică şi fără justificare socială", a susţinut luni Geoană. Liderul PSD a recunoscut că aparatul de stat este supradimensionat şi costisitor, dar s-a grăbit să explice că PSD este partizanul reducerii cheltuielilor publice, dar nu prin afectarea protecţiei sociale printr-o aseemenea măsură ?primitivă?.

Geoană s-a bătut cu pumnul în piept că reprezentanţii coaliţiei vor căuta o soluţie eficientă pentru a convinge delegaţia FMI aflată în acest moment în România de inoportunitatea unei asemenea măsuri.

"Pentru România, costurile cu administraţia şi cu birocraţia excesivă sunt într-adevăr mari, dar nu considerăm că soluţia o reprezintă aruncarea în stradă a 20% din sectorul public. Este o măsură primitivă, iar acest lucru trebuie realizat prin măsuri mai inteligente", a spus liderul PSD.
Cu toate acestea, ultimele acţiuni ale miniştrilor cabinetului Boc contrazic optimismul liderului social-democrat în materie şi, mai mult, îi afectează şansele de apăstra în propria ogradă capitalul electoral al acestuii bazin de vot tradiţional.
Ministrul social-democrat al Externelor, Cristian Diaconescu a dat primul semnalul, anunţând la sfârşitul săptămânii trecute că a redus cu peste 50 de posturi organigrama ministerului. De altfel, Diaconescu a punctat că se pot aştepta noi disponibilizări în viitorul apropiat la nivelul acestui minister.

Colegul său de partid, ministrul IMM-urilor, Constantin Niţă înclină să pună în practică o reducere cu 10-15% a personalului instituţiei pe care o conduce. O atitudine similară pare a fi împărtăşită în acest domeniu şi de ministrul Sănătăţii, social-democratul Bazac.

Adoptarea legilor pe educaţie: rapiditate versus dezbatere publică.

La rândul său, ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, a anunţat luni că a renunţat la doi dintre consilierii săi, care se ocupau de problemele pensionarilor militari şi relaţia cu presa, aceştia fiind doar doi dintre cei cinci membri ai Cabinetului său la ale căror servicii a renunţat. Ministrul a mai precizat că analizează posibilitatea unor reduceri la MApN, deşi principalele agenţii ale Ministerului, precum Romtehnicam se autofinanţează, iar Romavia dispune de o structură ce nu mai poate fi redusă. "Analizăm această reducere să vedem dacă este posibilă", a spus Stănişoară, întrebat dacă va da curs solicitării de reducere formulate de premierul Boc.


În paralel, în şedinţa de astăzi a Coaliţiei, PSD şi PD-L au stabilit pentru vineri o rundă de negocieri cu autorităţile locale, pentru a pune la punct un plan de măsuri de eficientizare a administraţiei publice, incluiv de reducere a cheltuielilor pe timp de criză..

Legile educaţiei şi modul în care ar trebui ele adoptate, constituie un alt călcâi al lui Ahile în cadrul coaliţiei PSD-PDL. Social-democraţii se pronunţă pentru o dezbatere publică, care necesită un timp îndelungat şi poate prelungi pe termen nedefinit adoptarea acestui pachet legislativ, în timp ce democrat-liberalii sunt cei care se arată mai grăbiţi să treacă în toamnă adoptarea lor în contul partidului şi al preşedintelui Traian Băsescu, în eventualitatea în care acesta ar candida pentru un nou mandat prezidenţial.

Videanu a declarat că partidul său se menţine ca partizan al adoptării legilor educaţiei prin asumarea răspunderii guvernamentale, pentru "rapiditatea procedurii".
"Opinia noastră este că am rata un timp important în care am putea într-adevăr să facem o reformă şi a sistemului de educaţie, respectând şi principiul dezbaterii publice. Noi credem că este momentul să luăm, această decizie în beneficial tuturor, al copilului, profesorului şi al părintelui, pentru că reforma în educaţie să se facă cât mai repede cu putinţă", a declarat luni, prim-vicepreşedintele PDL, Adriean Videanu.
El a respins teza potrivit căreia adoptarea pachetului de legi prin asumarea răspunderii guvernamentale ar reprezenta o evitare a Parlamentului.
"E vorba de rapiditatea procedurii. Pentru a putea intra în efectivitate, este unica soluţie. Alfel, dezbaterea parlamentară va dura foarte mult", a conchis Videanu.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close