Liderul PSD Mircea Geoană s-a arătat deranjat de faptul că Guvernul a emis deja o ordonanţă de urgenţă care vizează redobândirea cetăţeniei române de către urmaşii moldovenilor care au făcut parte din România Mare. Cum această chestiune are un potenţial electoral deloc de neglijat, social-democraţii ar dori să fie şi ei prezenţi la ?tăierea? panglicii în materie. Geoană a cerut ieri coroborarea celor două iniţiative, cea a Guvernului şi cea a parlamentarilor PSD în interesul ?fraţilor de acelaşi sânge?.
Joaca de-a blocajul cu numirile în aparatul guvernamental şi în serviciile deconcentrate
Cele două părţi mai au însă de reglementat mai vechile disensiuni existente la nivelul câtorva filiale legate de protocolul de colaborare, dar şi numirea Maiei Teodoroiu ca secretar de stat la justiţie. Marian Oprişan, Liviu Dragnea, Ionel Manţog şi Radu Berceanu au fost deja avertizaţi de conducerea PDL că nu vor mai putea să-şi negocieze împărţirea direcţiilor teritoriale dacă nu ajung la o înţelegere du partea adversă într-o săptămână.
Dacă în primul caz, democrat-liberalii au ameninţat baronii locali cu impunerea protocolului şi împărţirea serviciilor deconcentrate de la centru, social-democraţii intenţionează să se folosească de acest blocaj pentru a forţa mâna premierului Emil Boc şi a obţine numirea mult dorită la Justiţie. Potrivit unor surse social-democrate, conducerea PSD ar fi dispus propriilor miniştri să blocheze numirea şefilor de direcţii de la PDL până în momentul în care Boc va ceda şi va semna decretul de numirea a Maiei Teodoroiu.
Vanghelie: Băsescu are probleme cu termenele pentru codurile juridce
La pachet cu jocul numirilor în funcţii, coaliţia de guvernare va trebui să găsească şi un numitor comun în domeniul adoptării codurilor juridice.
PDL susţine punctul de vedere prezidenţial, de trecere prin Parlament a celor patru coduri până la data de 15 mai, chiar şi prin asumarea răspunderii guvernamentale, motivând că nu doreşte să pericliteze şansele de ridicare a clauzei pe justiţie.
La polul opus, social-democraţii, prin Mircea Geoană folosesc tema pentru a acumula capital electoral şi imagine bună în rândul societăţii civile. Liderul PSD şi-a însuţit criticile emise de diferite ONG-uri pe marginea conţinutului codurilor juridice şi a cerut retrimiterea proiectelor de coduri la Ministerul Justiţiei şi o dezbatere publică mai largă, catalogând termenul asumat de preşedintele Basescu ca ?arbitrar, nerealist şi depăşit de evenimente, la fel ca şi asumarea răspunderii? pe aceste acte normative.
"Dânşii ( democrat-liberalii, nr.) l-au pierdut demult pe Traian Băsescu şi nu au nicio şansă, aşa că singura şansă este să îl prindem noi şi să îl aducem la realitate, vă spun eu. O să încercăm să îl urmărim pe domnul Traian Băsescu, dânsul fuge, este fugărit de cineva şi se grăbeşte. Are probleme cu termenele şi încercăm să îl prindem, să găsim o formulă să îi explicăm că nu este nicio grabă, ne-au spus şi cei de la Uniunea Europeană că nu este nicio grabă. Poate dânsul nu este informat" a declarat miercuri, preşedintele organizaţiei Bucureşti a PSD, Marian Vanghelie, înaintea şedinţei coaliţiei.
În opinia liderului PSD Bucureşti, nu social-democraţii trebuie să îi convingă pe cei din PDL privind codurile din justiţie, ci "societatea civilă încearcă să îi convingă că nu sunt cu picioarele pe pământ".
Blaga: "PDL nu va fi de acord cu punerea în pericol de ridicare a clauzei pe justiţie"
Secretarul general al PDL Vasile Blaga a declarat, la rândul său că democrat-liberalii "nu vor fi de acord cu punerea în pericol de ridicare a clauzei pe justiţie" prin modificarea datei de 15 mai convenite iniţial.
"Sigur, ascultăm cu mult interes noile puncte de vedere ale domnului Geoană, sper să nu le schimbe de pe o zi pe alta dacă vom ajunge şi astăzi la o concluzie, dar propunerile faţă de data de 15 mai îi aparţin", a spus secretarul general al PDL. Blaga a precizat că democrat-liberalii doresc să vadă "cum motivează Geoană acastă propunere de amânare a adoptării codurilor".
O altă problemă la zi care frământă coaliţia o constituie preluarea ştafetei la conducerea posturilor publice de radio şi televiziune. PDL ar dori şefia TVR în perspectiva campaniei prezidenţiale a lui Traian Băsescu. Deşi, în prezent, în fruntea postului public de televiziune există un fost pesedist, Alexandru Sassu, PSD ar fi nevoită să se mulţumească cu Radio România, singurul avantaj al acestei instituţii media fiind acoperirea sa largă în domeniul rural, unul din bazinele electorale tradiţionale pentru candidaţii social-democraţi.
Antena3.ro