Antena 3 CNN Politică Jens Stoltenberg, despre lupta electorală Biden vs. Trump: „Mă aştept ca SUA să rămână un aliat solid, indiferent de rezultatul alegerilor”

Jens Stoltenberg, despre lupta electorală Biden vs. Trump: „Mă aştept ca SUA să rămână un aliat solid, indiferent de rezultatul alegerilor”

Jens Stoltenberg, despre lupta electorală Biden vs. Trump: „Mă aştept ca SUA să rămână un aliat solid, indiferent de rezultatul alegerilor”
Jens Stoltenberg în fața Casei Albe, în cadrul vizitei în SUA de pe 17 iunie 2024. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    27 Iun 2024   •   19:09

SUA vor rămâne un ''aliat solid'' în cadrul NATO, indiferent de rezultatul alegerilor americane, a afirmat joi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, cu câteva ore înainte de prima dezbatere între Joe Biden şi Donald Trump, informează AFP.

Dezbaterea prezidențială va fi transmisă de CNN, și, simultan, de Antena 3 CNN - singura televiziune din România prezentă în SUA, la evenimentul istoric. Mihai Gâdea va transmite live, din Atlanta, reacțiile și atmosfera din jurul dezbaterii dintre cei doi candidați la președinția SUA.

"Mă aştept ca SUA să rămână un aliat solid, indiferent de rezultatul alegerilor americane, pentru că aceasta este în interesul SUA în ceea ce priveşte securitatea lor", a declarat Stoltenberg într-un interviu pentru agenţia de presă franceză.

Întrebat cu privire la afirmaţiile virulente ale fostului preşedinte Donald Trump, care speră să ajungă din nou la Casa Albă la începutul lui 2025, Stoltenberg a subliniat că criticile sale "nu erau îndreptate împotriva NATO, ci împotriva aliaţilor (în cadrul) NATO care nu plătesc suficient".

Această situaţie "s-a schimbat acum", cu 23 din 32 de state ale NATO care alocă cel puţin 2% din Produsul lor Intern Brut (PIB) pentru cheltuielile militare.

"Suntem într-o poziţie mai bună pentru a demonstra că (...) SUA nu duc singure povara" cheltuielilor, a insistat Stoltenberg.

O eventuală revenire la Casa Albă a miliardarului american, foarte critic la adresa NATO pe care l-a calificat drept "depăşit", îngrijorează Bruxellesul şi majoritatea capitalelor europene.

"Nu există nicio garanţie în politică, însă eu mă aştept ca SUA să rămână un aliat solid", a declarat Stoltenberg, ce se va retrage din funcţia sa pe 1 octombrie, după zece ani la conducerea NATO.

Succesorul său, actualul prim-ministru olandez Mark Rutte va fi la conducerea Alianţei în timpul alegerilor prezidenţiale americane, pe 5 noiembrie.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Val de zboruri întârziate în România. Sezonul vacanţelor a început ca un coşmar
x close