În cazul în care noua majoritate din Parlament ar prefera să evite scenariul nedorit al anticipatelor după alegerile prezidenţiale, atunci o eventuală validare a premierului propus de actualul şef al statului va oferi câştig de cauză tot lui Traian Băsescu, care s-ar vedea cu prim-ministrul dorit instalat în funcţie.
Democrat-liberalii cred că scenariul validării unui premier propus de Cotroceni ar putea avea loc după o a doua nominalizare. Prim-vicepreşedintele PDL, Adriean Videanu, un apropiat al lui Lucian Croitoru, a sugerat ieri, la Antena 3, că acesta ar putea fi nominalizat de către Băsescu încă o dată.
"Va trece cu 99 la sută la a doua nominalizare în Parlament" a afirmat ieri Videanu, lăsând să se înţeleagă că actuala garnitură de parlamentri nu ar fi dispusă să-şi rişte propiile mandate pentru nou tur de scrutin uninominal.
Totuşi, astăzi dimineaţă, preşedintele Traian Băsescu a dat apă la moară unor democrat-liberali, anţunând că în cazul în care Croitoru va fi invalidat de Parlament, va opta pentru numirea unui premier din zona partidului cu cele mai multe mandate de parlamentari. Or PDL are patru mandate în plus faţă de PSD în Legislativ. Democrat-liberalii au 166 de parlamentari, în timp ce social-democraţii au 162.
În aceste condiţii scenariul numirii Monicăi Macovei de către liderii PDL s-ar putea repeta. Macovei se bucură de o imagine pe cât de bună în plan internaţional, pe atât de constestată de factorii politici de la Bucureşti, inclusiv de unii colegi de partid. Neiubită acasă, o eventuală nominalizare a Monicăi Macovei ar servi preşedintelui Traian Băsescu pentru a antagoniza şi mai mult Parlamentul împotriva sa, a obţine o nouă respingere a propunerii sale de premier şi a perpetua actuala stare de lucruri: menţinerea guvernului Boc ca interimar până după alegerile prezidenţiale.
Opoziţia pare însă pregătită de anticipate în acest război al nervilor. Lideri ai PSD, PNL şi UDMR au emis astăzi noi poziţii de susţinere a candidaturii lui Klaus Iohannis la postul de premier. Singura concesie pare a privi natura viitorului guvern, liderul UDMR, Marko Bela fiind de acord cu instalarea edilului Sibiului în fruntea unui guvern de uniune naţională; noua formulă de guvernare ar trebui însă să nu presupună parafarea unui acord scris de alianţă sau coaliţie guvernamentală de natură a afecta şansele electorale ale propriilor candidaţi înscrişi în cursa pentru Cotroceni.
Marius Vulpe, Antena3.ro