"După ce USL a atenţionat în legătură cu corupţia şi clientelismul guvernărilor PDL, astăzi şi Curtea de Conturi ne oferă o cifră vis-a-vis de imensul prejudiciu adus de PDL: aproape un miliard de euro! Este dovada inatacabilă că, într-o perioadă de criză în care românilor li s-au impus măsuri de austeritate fără corespondent în Europa, instituţiile statului risipeau banii în interesul clientelei politice", susţine purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan.
"Încă din momentul preluării guvernării, USL a început să scoată mizeria la suprafaţă. Am depus plângeri penale cu privire la activitatea conducerilor de la Economie, ANRMAP, Dezvoltare Regională, ANAF-ul lui Blejnar, CNAS, din timpul fostelor guvernări PDL. Şi noi şi Curtea de Conturi am semnalat aceste nereguli instituţiilor abilitate, care sunt singurele în măsură să facă lumină în ceea ce pare a fi un adevărat jaf sistematic din bani publici! Se pare că românii au fost puşi să sufere, în timp ce clientela politică s-a îmbogăţit pe spinarea şi pe banii lor", a mai spus Ivan.
Preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, a declarat, joi, la Comisiile parlamentare de buget-finanţe, că prejudiciul total la autorităţile centrale şi locale în perioada 2008-2012 se ridică la peste 900 milioane de euro, în 2011 fiind trimise la Parchet 61 de "dosare destul de grele".
Nicolae Văcăroiu a fost întrebat în şedinţa Comisiilor despre prejudiciul înregistrat la autorităţile centrale şi locale. "Legat de prejudicii, sunt două paliere: unul legat de constatări directe, unde noi recuperăm o parte din prejudicii în timpul controlului. Pentru celelalte, Curtea de Conturi dă decizii conform legii. Nerespectarea deciziei Curţii de Conturi înseamnă închisoare de la şase luni la trei ani. Avem multă bătaie de cap, peste 2.000-3.000 de procese în fiecare moment", a spus Văcăroiu.
El a adăugat că, de când este la Curtea de Conturi, nu a avut "vreun telefon legat de primari".
"Prejudiciul împreună cu venitul la bugetul de stat pe 2012, am verificat pe anul 2011, după încheierea exerciţiului bugetar, şi cele două la un loc se situează la peste 700 de milioane de euro, adică prejuduciul şi venitul suplimentar pe care le aduce Curtea în special prin aceste decizii date", a continuat Văcăroiu.