Antena 3 CNN Politică Iulia Navalnaia, văduva lui Aleksei Navalnîi, a fost înscrisă pe lista de „terorişti şi extremişti” a Rusiei

Iulia Navalnaia, văduva lui Aleksei Navalnîi, a fost înscrisă pe lista de „terorişti şi extremişti” a Rusiei

iulia navalnaia vaduva aleksei navalnii
Iulia Navalnaia, la o slujbă de comemorare pentru Aleksei Navalnîi, în iunie 2024. Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    11 Iul 2024   •   18:08

Rusia a înscris-o pe opozanta Iulia Navalnaia, văduva lui Aleksei Navalnîi decedat în februarie la închisoare, pe lista "teroriştilor şi extremiştilor", la două zile după ce a emis un mandat de arestare împotriva opozantei aflate în exil, informează joi AFP, potrivit Agerpres.

Numele Iuliei Navalnaia apare pe această listă elaborată de Rosfinmonitoring, serviciul rus de informaţii financiare, a constatat joi AFP.

Justiţia rusă a anunţat marţi că Iulia Navalanaia, care locuieşte în străinătate, este vizată de un mandat de arestare pentru "participare la un grup extremist".

Plasarea ei în detenţie provizorie a fost pronunţată în absenţa ei de un tribunal moscovit.

"Ce rapiditate! (...) Dacă ei se străduiesc atât de tare, e pentru că Iulia Navalnaia a făcut totul cum trebuie", a ironizat pe platforma X (ex-Twitter) fosta purtătoare de cuvânt a lui Aleksei Navalnîi, Kira Iarmîş, aflată şi ea în exil.

Iulia Navalnaia a jurat să preia stindardul de la soţul său, inamicul numărul unu al lui Vladimir Putin, după moartea lui în circumstanţe neclare într-o închisoare din Arctica, în februarie 2024.

Văduva sa, susţinătorii săi şi liderii străini l-au acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că l-a asasinat pe opozant, care ispăşea în închisoare o lungă pedeapsă pentru 'extremism'. Kremlinul respinge, însă, aceste acuzaţii. 

Menţinând continuitatea mişcării lui Aleksei Navalnîi, ea i-a îndemnat pe susţinătorii opozantului să nu-şi piardă speranţa şi să denunţe regulat pe reţelele sociale puterea rusă şi soarta rezervată disidenţilor în Rusia.

Organizaţiile lui Navalnîi fuseseră clasate drept "extremiste" şi interzise în 2021 de justiţia rusă, iar mai mulţi dintre colaboratorii săi au fost de atunci condamnaţi la pedepse cu închisoarea.

Represiunea din ultimii ani din Rusia i-a aruncat pe aproape toţi opozanţii de anvergură în spatele gratiilor sau i-a determinat să se refugieze în străinătate.

De asemenea, mii de ruşi obişnuiţi au fost arestaţi pentru acte de protest sau pentru că au protestat împotriva ofensivei militare în Ucraina, iar mulţi dintre ei au fost condamnaţi la pedepse aspre cu închisoarea. 

Ca răspuns la mandatul de arestare, ea a postat pe X: „Când scrieți despre asta, vă rog să nu uitați să scrieți principalul lucru: Vladimir Putin este un ucigaș și un criminal de război. Locul lui este în închisoare, și nu undeva la Haga, într-o celulă confortabilă cu un televizor, ci în Rusia - în aceeași colonie și în aceeași celulă de doi metri pe trei metri în care l-a ucis pe Alexei”.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close