Antena 3 CNN Politică Iulia Motoc, judecător al Curţii Constituţionale, îşi acuză colegii de indiscreţie pentru că au făcut public modul în care s-a votat

Iulia Motoc, judecător al Curţii Constituţionale, îşi acuză colegii de indiscreţie pentru că au făcut public modul în care s-a votat

1 minut de citit Publicat la 12:29 26 Iun 2010 Modificat la 12:29 26 Iun 2010
Iulia Motoc, judecător al Curţii Constituţionale, îşi acuză colegii de indiscreţie pentru că au făcut public modul în care s-a votat



După votul de la Curtea Constituţională, încep tensiunile între magistraţi. Judecătoarea Iulia Motoc îi critică pe colegii săi pentru că ar fi făcut public modul în care au votat, deşi votul este secret. Votul decisiv i-a aparţinut judecătorului Valentin Zoltan Puskas, propus de UDMR. Acesta a dezvăluit modul în care au fost împărţite voturile celor nouă judecători în luarea deciziei.

Judecătoarea Iulia Motoc argumentează că votul magistraţilor este secret şi prezintă şi articolul de lege care stipulează acest lucru. 

Art.64 din legea 47/1992
Judecătorii Curţii Constituţionale sunt obligaţi:
a) să-şi îndeplinească funcţia încredinţată cu imparţialitate şi în respectul Constituţiei;
b) să păstreze secretul deliberărilor şi al voturilor şi să nu ia poziţie publică sau să dea consultaţii în probleme de competenţa Curţii Constituţionale.

Probleme are însă şi Iulia Motoc, care, într-o postare pe blog din luna mai, a pledat pentru menţinerea pensiilor speciale ale magistraţilor, cu precizarea că, la momentul exprimării acestei opinii, judecătoarea nu ocupa nici o funcţie la Curtea Constituţională.

Judecătorul Valentin Zoltan Puskas este cel al cărui vot a fost decisiv în şedinţa Curţii.

Un al judecător al Curţii şi-a motivat votul prin faptul că pensionarii nu trebuie să fie afectaţi de modul prost în care statul a administrat banii.

Cinci dintre cei nouă magistraţi ai Curţii Constituţionale - Valentin Zoltan Puskaş, Tudorel Toader, Ion Predescu, Aspazia Cojocaru şi Acsinte Gaspar - au considerat că măsurile de austeritate ale Guvernului nu sunt constituţionale. Ceilalţi patru magistraţi care au votat pentru tăierea pensiilor sunt - preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, fost membru PDL, Petre Lăzăroiu, recent desemnat de şeful statului şi judecătorii susţinuţi de PDL - Iulia Motoc şi Mircea Ştefan Minea.

Sursa foto: Antena 3
Antena 3

×
x close