Antena 3 CNN Politică Isărescu şi Vlădescu, criticaţi de Stolojan: Ei ar fi trebuit să iasă şi să prezinte măsurile anticriză

Isărescu şi Vlădescu, criticaţi de Stolojan: Ei ar fi trebuit să iasă şi să prezinte măsurile anticriză

Isărescu şi Vlădescu, criticaţi de Stolojan: Ei ar fi trebuit să iasă şi să prezinte măsurile anticriză
13 Mai 2010   •   13:42

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu şi ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu ar trebui să iasă în faţă şi să prezinte măsurile anticriză, a declarat joi, europarlamentarul PDL Theodor Stolojan, în cadrul unei dezbateri a IPP.
"Bănuiesc că guvernatorul BNR şi ministrul de Finanţe sunt uşuraţi că nu au ieşit ei să prezinte situaţia şi l-au lăsat pe preşedinte să vorbească de deficit. Punctul meu de vedere e că era treaba lor să iasă şi să arate situaţia respectivă", a scriticat Theodor Stolojan pasivitatea celor doi demnitari, la dezbaterea "Perspectivele dezvoltării economiei româneşti până în 2015".
În altă ordine de idei, Theodor Stolojan s-a declarat de acord cu reducerea cheltuielilor publice, arătând că ambele variante pe care Guvernul le avea în vedere - mărirea taxelor sau diminuarea cheltuielilor - sunt "proaste, pentru că duc la scăderea cererii".
"Nici Ungaria nu a murit, nici în Spania sau alte ţări, unde s-a mărit TVA, nu s-a murit. (...) Da, sunt pentru reducerea cheltuielilor publice, dar e nevoie de corectitudine în dezbatere. Extremismul în debzaterea publică nu este bun şi nu oferă credibilitate", a mai spus el.
În opinia europarlamentarului PDL, şi sistemul financiar este la fel de vinovat ca acela public pentru actuala situaţie economică a ţării, amintind de perioada în care sectorul financiar a alimentat creşterea în piaţă cu credite date de bănci comerciale, companii de leasing, credit cu buletinul.
Prezent la discuţii, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a replicat că cea care trebuie să prezinte măsurile în perioada de criză este administraţia.
"Nu vreau să intru în polemică, dar, dacă acceptăm ideea că problema curentă a României este un plan bugetar nesusţinut de resurse, atunci cel care trebuie să anunţe aceste măsuri este administraţia", a susţinut reprezentantul BNR.
Croitoru a mai apreciat că preşedintele Traian Băsescu a anunţat aceste măsuri pentru că şi le-a asumat, ceea ce reprezintă "un act de a da cât mai multă credibilitate".
"Nu avea cum să iasă guvernatorul să spună Ťuite, trebuie să faceţi aşať, pentru că nu e în aria lui de competenţă. Nu e îndrituit ca BNR să se bage", a mai spus Croitoru.
Stolojan a mai afirmat că, dacă se face o paralelă între 1997-2000 şi criza de acum, se observă că "această criză e mai uşoară, deşi pare mai grea", pentru că în acest moment rezolvarea este internă, nufiind probleme de echilibru extern.
"La ora actuală, România are o problemă care depinde numai de noi", a adăugat el.
El s-a referit şi la criticile aduse măsurile anticriză anunţate de Executiv.
"Îl criticăm pe domnul Boc pentru că e la modă, dar fără pachetul de împrumut făcut în timp scurt de Boc, fără ceea ce a făcut anul trecut, astăzi eram într-o situaţie foarte precară, pentru că şi mediul privat ar fi trebuit să îşi ramburseze datoriile la o cotaţie a leului care nu ştim unde ar fi dus", a atras atenţia europarlamentarul PDL. mPotrivit lui Stolojan, deciziile luate trebuie aplicate, nu discutate în continuare, pentru că timpul costă bani şi poate transmite imaginea de nesiguranţă, respectiv că Executivul nu poate aplica aceste măsuri.
La rândul său, Lucian Croitoru a declarat că situaţia în care este România astăzi are cauze profunde şi destul de îndepărate în timp şi ţin de nerestructurare, măsuri necesare care nu au fost luate în timp.
"România a pierdut o mare şansă în perioada 2004-2008, când, în loc să facă ajustări când avea la dispoziţie resursele necesare, nu a făcut acest lucru. S-a angajat în mod eronat să facă ocupare în sectorul public cu mult peste nevoi şi capacitatea de a susţine şi acordarea de creşteri salariale cu mult peste ce poate să susţină pe termen lung", a spus Croitoru.
El a amintit că a tot avertizat că situaţia se va inversa, că cineva va trebui să ia locuri de muncă, iar acest lucru să întâmplă astăzi.
"S-a ales această soluţie, care este mai bună decât creşterea taxelor. E mai bună pentru că implicaţiile recesioniste sunt mai mici comparativ cu creşterea taxelor şi adresează boala. Problema de astăzi este că sectorul public din România are promisiuni de a cheltui mai mari decât resursele", a mai declarat consilierul guvernatorului BNR.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close