"Cine sunt parlamentarii fără activitate în Parlament". Asta şi-a propus IPP să evalueze în condiţiile în care, la 30 noiembrie, unii parlamentari candidează pentru un nou mandat.
Potrivit Violetei Alexandru, director IPP, studiul are la bază informaţiile oficiale preluate de pe site-urile celor două Camere. ?Vedetele noastre politice nu mai au răbdare să stea la serviciu, să stea în bancă, se ocupa cu orice altceva. Provocam partidele sa nu se mai plângă că îi impiedică societatea civilă sau presa, să ia partidele o decizie pe cine trimit în Parlament" spune aceasta.
Societatea civilă a luat la bani mărunţi, atât absenţele de la lucrările din plen, între 2006 - 2008, dar şi iniţiativele legislative individuale ale parlamentarilor în actualul mandat. Unii chiar şi-au dat silinţa să vină cu propuneri legislative care s-au transformat mai apoi în legi. Fruntaş este Valeriu Tabără care a iniţiat 24 de legi. La polul opus, este Mihail Sireţeanu care nu s-a obosit pentru nici o propunere legislativă, devenită lege.
Când vine vorba de Senat, stăm şi mai prost. Există însă senatori care s-au zbătut pentru ideilor lor şi le-au transformat în legi. Ion Solcanu este unul dintre ei. El a avut 15 legi şi 11 propuneri. Unii au muncit de pomană. Gheorghe Funar, de exemplu, a avut nu mai puţin de 328 de propuneri legislative dintre care doar 9 au devenit legi. La coada clasamentului se află Daniel Savu. Acesta a avut grijă să nu deranjeze pe nimeni şi nimic. Nu a avut nici o iniţiativă şi nici o lege.
Dacă raportăm activitatea parlamentarilor la partidele pe care le reprezintă, cele mai multe propuneri legislative au fost date la Camera Deputaţilor de către PNL, iar la Senat de către Conservatori.
Institutul pentru Politici Publice propune ca în următorul parlament, aleşii să fie sancţionaţiaţi până la pierderea mandatului de parlamentar dacă absentează de la vot în Legislativ.
Antena 3