Antena 3 CNN Politică Ion Iliescu se teme de ?lupul? Băsescu, dar îşi atacă şi colegii de partid pentru că ?au intrat în pădure?

Ion Iliescu se teme de ?lupul? Băsescu, dar îşi atacă şi colegii de partid pentru că ?au intrat în pădure?

2 minute de citit Publicat la 00:35 11 Dec 2008 Modificat la 00:35 11 Dec 2008
Ion Iliescu se teme de ?lupul? Băsescu, dar îşi atacă şi colegii de partid pentru că ?au intrat în pădure?
Ion Iliescu este îngrijorat de intrarea partidului pe care l-a format în alianţă cu PD-L. El nu se sfieşte să arate acest lucru pe blogul său personal. El se alătură astfel colegului Adrian Năstase, care alege aceeaşi modalitate de combatere a membrilor de partid ce au dorit cu orice preţ intrarea la guvernare.
După ce aduce aminte de întâlnirile de duminică şi luni ale PSD, Ion Iliescu notează că votul din 30 noiembrie a ţinut mai puţin de doctrine politice şi platforme electorale şi s-a orientat mai mult pe orientarea faţă de preşedintele României.
?A fost un schimb de opinii asupra unor probleme foarte delicate, în condiţiile unui raport de forţe relativ echilibrat , ca urmare a alegerilor din 30 noiembrie. Pe de o parte - se vehicula ideea că votul popular ar fi dat câştig de cauză forţelor de dreapta (PNL şi PD-L) părere formulată de dl.Boc, ca argument în favoarea unei alianţe PD-L ? PNL, pe de altă parte (părere exprimată şi de mine) votul a avut şi o altă conotaţie - votul pro şi anti Băsescu. De aici şi posibile soluţii de combinaţii prin asocierea a câte două dintre cele trei partide care au polarizat voturile ( PSD şi PDL cu câte 33, 34% şi PNL 18%)?, scrie Ion Iliescu.
Fostul preşedinte al României recunoaşte că în seara alegerilor, pe 30 noiembrie, se prefigura o prima tentativă a unei posibile alianţe PSD-PNL-UDMR, ce ar fi însumat 60% din mandate. El remarcă cu regret că posibilii aliaţi liberali au fost cam rigizi.
?Din păcate, PNL, care părea să încline spre o asemenea soluţie a tergiversat luarea decizei în această direcţie, menţinându-şi o poziţie rigidă, atât în privinţa persoanei premierului, cât şi a unor obiective programatice, grăbindu-se în schimb să anunţe o înţelegere cu UDMR.?
Momentul pierdut de PNL a fost recuperat de Partidul Democrat Liberal, care ?a manifestat o relativă deschidere, trecând de la o poziţie intolerantă, către o disponibilitate spre dialog.?
Referitor la madatul de negociere dat preşedintelui Mircea Geoană, Ion Iliescu scrie că acestuia i s-a solicitat să stabilească atât obiectivele pragmatice, cât şi excluderea UDMR de la guvernare.
Referindu-se la posibilul guvern dintre PSD şi PDL, Iliescu introduce în discuţie elementul principal: ?soluţia adoptată vrea să fie, într-un fel, o încercare de promovare a experienţei germane ? de mare coaliţie între cele două principale partide ? unul de dreapta, altul de stânga. Diferenţa constă într-un ?detaliu? ? existenţa unui preşedinte (Traian Băsescu) cu ?trăsăturile de caracter? binecunoscute. Ceea ce constituie faptul cel mai preocupant.
Ar fi bine ca în anul electoral pentru alegerile prezidenţiale, acesta să devină mai realist şi cooperant, ţinând seama mai ales că, indiferent de formule, noul guvern se va confrunta cu probleme foarte grele, generate de efectele crizei financiare şi economice mondiale.? Iliescu nu crede însă în buna purtare a preşedintelui, îndemnând ?să nu ne facem iluzii în această privinţă.?
Urmează un atac asupra oamenilor din partidul său. El remarcă ?Pragmatismul ? drapel al oportunismului dintotdeauna - poate fi sinucigaş!?
?Tot adevărat este însă că 'Cine se teme de lup, nu intră în pădure!' Totul este însă 'cum se intră?şi mai ales cum se iese din pădure.' Ne aşteaptă deci ? vremuri NU uşoare!?
În final, Ion Iliescu remarcă ?numirea domnului Stolojan de către preşedinte şi maniera în care a fost făcută este semnificativă şi reprezintă un semnal în legătură cu intenţiile reale ale acestuia.

Antena3.ro

×
x close