Antena 3 CNN Politică Ion Iliescu: Cea mai mare necunoscută şi incertitudine rămâne comportamentul şefului statului

Ion Iliescu: Cea mai mare necunoscută şi incertitudine rămâne comportamentul şefului statului

2 minute de citit Publicat la 03:57 27 Dec 2008 Modificat la 03:57 27 Dec 2008
Ion Iliescu: Cea mai mare necunoscută şi incertitudine rămâne comportamentul şefului statului
În a doua zi de Crăciun, fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, pune o nouă postare pe blogul său. În vreme ce alţi politicieni se limitează la banalităţi privind inactivitatea lor ?binemeritată? de Crăciun, Ion Iiescu face o adevărată revistă a presei referitoare la evenimentele ce au marcat comemorarea evenimentelor din 21 şi 22 decembrie 2008.
Fostul preşedinte susţine că a fost forţat să comenteze evenimentele de la Cimitirul Eroilor, unde a fost ţinta unor atacuri verbale şi fizice, din cauza faptului că a fost contrariat de ?prezentarea deformată, exacerbată?, promovată care ar fi menţionat că ?revoluţionarii l-ar fi agresat şi huiduit pe Iliescu?, ceea ce ar fi un neadevăr, conform lui Ion Iliescu. El subliniază că ?a fost o acţiune izolată a câtorva persoane certate cu legea?.
Urmează amănunte despre susţinerea pe care a primit-o din partea ?Lojii de Onoare a Revoluţionarilor din Decembrie (LORD)? sau ?Asociaţiei 21 Decembrie?. Urmează o adevărată revistă a presei cu relatările publicate de toate ziarele centrale, urmate de demonstraţiile preşedintelui de onoare al PSD, care încearcă să dărâme informaţiile din presă. În final Ion Iliescu, aminteşte că ?ziua de 22 Decembrie a fost marcată de un eveniment important. Aprobarea în Parlament a noului guvern, rezultat din alianţa convenită între cele două mari partide, care au însumat cel mai mare număr de voturi (70%) la alegerile parlamentare din 30 noiembrie.?, scrie Ion Iliescu, care lasă să înţeleagă că nu se simte confortabil cu motivaţiile realizării acesti coaliţii.
?Nu vreau acum sa intru în detalii, cu privire la motivaţii. Este clar că ar fi existat doar trei soluţii pentru PSD ? să rămâna în opoziţie, să formeze o coaliţie cu PNL şi UDMR şi aceea care părea cea mai puţin acceptabilă ? coaliţia PSD cu PD-L. Precum se ştie PSD a încercat să încheie o înţelegere cu PNL. Dar PNL a tergiversat discuţiile pe această temă cu PSD. S-a grăbit, în schimb, să stabilească o înţelegere cu UDMR, care a doua zi a plecat spre PD-L. În faţa acestei nehotărâri şi tergiversări fără sens, PSD a decis sa înceapă negocieri cu PD-L, care s-au finalizat în termenii binecunoscuţi. Desigur, cea mai mare necunoscută şi incertitudine rămâne comportamentul şefului statului.
Aşa cum am mai spus, mergând pe această formulă de compromis, este important ca PSD să îşi păstreze verticalitatea şi identitatea, iar reprezentanţii săi să fie exemplu de responsabilitate, corectitudine şi de profesionalism.
Într-un fel, Traian Băsescu a repetat ceea ce am spus eu cu câteva zile înainte :?
Preşedintele de onoare al PSD lasă să se înţeleagă că formaţiunea sa nu are încă foarte clar stabiliţi termenii de guvernare şi cere o analiză mai atentă a datelor. El cere o analiză mai atentă a unor probleme. ?Se impune, în noile condiţiuni, elaborarea unei noi teorii şi strategii a PSD pentru perioada următoare, dominată de două momente politice importante : Alegerile europarlamentare din iunie şi a celor prezidenţiale de la sfârşitul anului. La acestea se adaugă situaţia economică, fără îndoială, influenţată de criza economică mondială.
Aceste probleme vor trebui analizate şi dezbătute în forumurile statutare ale Partidului în cursul lunii ianuarie.
Acum, este important ca PSD să trateze cu seriozitate asumarea răspunderii participarii sale cu eficienţă la guvernare?, scrie Iliescu pe blogul său.
Antena3.ro

×
x close