Antena 3 CNN Politică Cristoiu: USRPLUS, partener cu PNL în Guvern, muşcă din PNL, care a guvernat "catastrofal" în anul anterior

Cristoiu: USRPLUS, partener cu PNL în Guvern, muşcă din PNL, care a guvernat "catastrofal" în anul anterior

Georgiana Adam
4 minute de citit Publicat la 22:00 11 Ian 2021 Modificat la 22:00 11 Ian 2021
Cristoiu: USRPLUS, partener cu PNL în Guvern, muşcă din PNL, care a guvernat "catastrofal" în anul anterior
Sursa foto: captura video

Deja conduita USRPLUS se detaşează net de cele ale partenerilor de guvernare.

Şefa Senatului, Anca Dragu, face demersuri pentru trecerea la Parlamentul unicamral. Mai mulţi demnitari USRPLUS cer decapitarea televiziunii publice. La ministerul Justiţiei, noul ministru USRPLUS îşi face de lucru cu legile Justiţiei, nemulţumit de ce i-a lăsat predecesorul său.

Iar exemplele pot continua. De ce această ieşire din pluton a celor din USRPLUS, care, parteneri fiind cu PNL, se războiesc în mod prioritar cu PNL-ul vechii guvernări?

"De 30 de ani de cînd se petrec în România schimbări de regim pe cale democratică, primele zile ale instalării noilor miniștri sînt marcate de ieșiri publice ale titularilor avînd drept obiectiv proclamarea despărțirii spectaculoase de ceea ce a lăsat antemergătorul, demnitar al fostului regim.

Cristoiu: În post-decembrism, administrarea a fost înlocuită cu suflatul în tromboane

Puține au fost cazurile postdecembriste în care miniștrii noi să nu arate opiniei publice, prin conferință de presă sau prin interviuri, că au primit o moștenire dezastruoasă, dar că ei, firește, îi vor face față. După momentul cu moștenirea dezastruoasă, urma în chip fatal prezentarea mărețelor planuri de revoluționare a domeniului luat în primire (...)

Tot ca o notă definitorie a schimbărilor de regim poate fi surprinsă graba noilor demnitari de a ieși în public pentru a dovedi că, o dată cu ei, începe o Nouă eră în domeniul administrației. Firește un om care vrea într-adevăr să facă ceva în fruntea ministerului primit nu se grăbește să cotcodăcească înainte de a lua cunoștință cu viața și activitatea ministerului, cu angajații. Și chiar cu alcătuirea clădirii în care se află ministerul.

Cum însă în postdecembrism administrarea propriu-zisă a unui domeniu a fost înlocuită cu suflatul în tromboane, mersul motorului, cu claxonatul publicitar, puțini au fost miniștrii care au rezistat tentației de a ieși în public pentru a arăta românilor că ei nu mai sînt cetățeni pur și simplu, ci ditamai miniștrii.

Prin investirea noului Guvern, mai mulți ministere au fost date celor de la USRPLUS. Ministere care au aparținut timp de un an PNL.

Cristoiu: Şefa Senatului s-a apucat de Parlament unicameral înainte să afle unde e wc-ul la Parlament

Prin urmare, miniștrii USRPLUS, deși aparținînd unei formațiuni cu pretenția de a face Altfel de Politică, s-au supus rapid ritualului de veche politică, tipic trecerii de la un ministru la altul. Miniștrilor le putem adăuga ștabii USRPLUS din Parlament.

Președinta Senatului Anca Dragu, uneori Dragu, alteori Dragu – Paliu, nici n-a apucat să vadă unde e WC-ul în clădire c-a și ținut o conferință de presă în care a anunțat o măsură revoluționară: formarea unei Comisii Senatoriale care să analizeze reducerea numărului de parlamentari și reducerea celor două Camere la una singură.

Președintele Comisiei de cultură și mass-media din Camera Deputaților, Iulian Bulai, a pornit deja o campanie de schimbare a conducerii TVR și Radioului Public.

Cristoiu: USRPLUS are o viziune bolşevică asupra presei

Motivul? Cele două instituții nu reflectă bogata activitate a miniștrilor USRPLUS. Asta deoarece în viziunea USRPLUS, prin nimic deosebită de viziunea bolșevică asupra Presei, Televiziunea publică și Radioul public nu sînt instituții ale cetățenilor, ci ale celor ajunși la Putere.

În consecință, în viziunea USRPLUS, TVR și Radioul public nu numai că n-au voie să critice Puterea, dar mai mult trebuie să relateze de dimineață pînă seara pînă la cele mai mici amănunte viața și activitatea ștabilor USRPLUS, de la însăilările lor pe Facebook pînă la pîrțurile de sub plapumă.

De regulă, campania de schimbare a celor două conduceri nu se declanșează imediat la schimbarea regimului. Nu de alta, dar electoratul s-ar putea întreba dacă asta e prioritatea noii Coaliții de Guvernare.

Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a denunțat public Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) moștenit de la Guvernul anterior.

Cristoiu: Premieră în România! USRPLUS, partener cu PNL în Guvern, muşcă din PNL-ul care a guvernat anterior

Stelian Ion, ministru Justiției, a anunțat că se va apuca de lucru la Legile Justiției. Asta deoarece Proiectele moștenite de la antecesor nu-l mulțumesc. Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a dezvăluit moștenirea dezastruoasă lăsată de antecesor în domeniul Companiilor de stat.

Toate bune și frumoase! Numai că miniștrii care au lăsat celor de la URSPLUS o moștenire dezastruoasă sunt, toți, miniștri PNL.

Miniștrii USRPLUS, liderii acestei formațiuni, Dacian Cioloș și Dan Barna, proclamă mandatul de miniștri și de Guvernare ca unul revoluționar față de mandatul PNL de un an.

PNL e însă partener de guvernare cu USRPLUS. Guvernul Florin Cîțu, din care fac parte membrii USRPLUS, e însă un Guvern din care face parte și PNL.

Cristoiu: Cum să guverneze USRPLUS cu PNL, când primii îi acuză pe ultimii că au guvernat catastrofal în ultimul an?

România asistă la o premieră: o parte a Guvernului - cea întruchipată de membrii USRPLUS, în frunte cu vicepremierul Dan Barna - denunță felul în care PNL a administrat țara.

Actualul Guvern e o alcătuire cu trei capete. Unul dintre ele – cel întruchipat de miniștrii USRPLUS, mușcă zdravăn unul dintre capete, cel întruchipat de miniștrii PNL.

Păi, cum să guverneze împreună cele două partide, cînd unul dintre ele proclamă din start că celălalt a guvernat până acum catastrofal?", punctează Ion Cristoiu.

Textul integral poate fi consultat aici.

×
Etichete: Ion Cristoiu USRPLUS
x close