„Miercuri, 16 septembrie 2020, Klaus Iohannis a convocat la Cotroceni o nouă conferinţă de presă.
Pe plan intern şi extern nu s-au petrecut evenimente deosebite în stare să-l scoată pe ditamai preşedintele în faţa opiniei publice prin intermediul unei conferinţe de presă.
De ce a ţinut-o Klaus Iohannis?
Răspunsul la această întrebare trimite la Declaraţia de presă care premerge întrebările, ceea ce se numeşte Statement. E punctul cel mai important al unei reuniuni cu presa. Pentru că prin ele demnitarul dezvăluie de ce a convocat conferinţa de presă. Altfel spus, dezvăluie ce crede demnitarul că tulbură atît de tare Poporul încît trebuie musai să i se explice. Statementul e un text elaborat anterior conferinţei de presă. El nu depinde de întrebările puse de jurnalişti. La Cotroceni multe întrebări sînt aranjate de echipa de presă a preşedintelui (care are acceptul mogulilor mărunţi din presă) cu fătucele din media autohtonă (sînt cele care pun întrebările gen ridicare la plasă), întrebările prin care adversarii preşedintelui sînt tîrîţi prin rahat şi arătaţi apoi preşedintelui, care abia aşteaptă să le mai dea şi el o flegmă. Cu toate acestea de motivul pentru care preşedintele a convocat o conferinţă de presă dă seamă statementul. Potrivit Declaraţiei de presă Klaus Iohannis a convocat întîlnirea pentru a transmite opiniei publice poziţia sa faţă de trei chestiuni considerate de el ca importante pentru opinia publică:
1) Realitatea ca în sezonul rece, 'favorabil îndeosebi apariţiei virozelor respiratorii şi a gripei', cetăţenii trebuie să se apere nu numai de Coronavirus dar şi de gripă, drept pentru care Statementul prezidenţial a luat aspectul unui sfat al medicului: 'Să nu uităm că aceleaşi măsuri - masca, distanţarea, igiena mîinilor, care ne feresc de COVID-19, ne pot feri şi de virusul gripal, precum şi de alte viroze'. Nimic nou sub soare. De luni bune Klaus Iohannis nu mai e preşedintele României. E sanitarul şef al Cătunului numit România.
2) Primele concluzii privind începerea noului an şcolar. A fost partea cea mai consistentă şi cea mai justificată a conferinţei de presă. Preşedintele a anunţat c-a cerut Guvernului ca 'la finalul primelor două săptămâni de şcoală să elaboreze o evaluare completă a situaţiei la nivel naţional, să prezinte care sunt vulnerabilităţile, dar şi soluţiile necesare”. De asemenea preşedintele a dat ştire c-a promulgat „legea prin care se deblochează concursurile pentru posturile nedidactice vacante sau temporar vacante, pentru posturile didactice auxiliare, precum şi pentru poziţiile de asistenţi medicali sau medici din unităţile de învăţămînt'.
3. Poziţia faţă de campania electorală în desfăşurare: 'Cîteva menţiuni despre alegerile locale, pentru că ne aflăm la mai puţin de două săptămîni de momentul votului'. Menţiunile sînt una:
'Oamenii aşteaptă soluţii şi propuneri concrete, nu atacuri sterile.'
Chestia asta cu soluţii şi nu atacuri sterile e fumată în România postdecembristă încă de pe vremea lui Ion Iliescu. Ion Iliescu îşi făcuse un scop al vieţii şi activităţii sale de preşedinte să-i convingă pe politicieni să se bată doar în soluţii şi propuneri concrete. Bietul Nicolae Ceauşescu! dacă n-ar fi fost împuşcat la Tîrgovişte, ne-ar fi pisat la cap cu acelaşi lucru. Politicienii trebuie să se lupte doar în soluţii şi propuneri concrete. În privinţa acestui clişeu demult învechit atrag atenţia domnului preşedinte că în America Donald Trump şi Joe Biden nu par a se lupta în soluţii şi propuneri concrete.
Dimpotrivă ceea ce Klaus Iohannis numeşte atacuri sterile domină campania electorală din America. Atacurile la persoană se întîlnesc peste tot în democraţii şi, spre ciuda urmaşilor lui Nicolae Ceauşescu din politica românescă, reprezintă unul dintre aspectele cele mai dorite ale alegerilor în democraţie. Dacă ar fi rămas doar la menţiunea asta, Klaus Iohannis ar fi fost suspectat doar de fantezii în materie de bătălie politică. Domnia sa a continuat însă astfel: 'Practicile învechite, toxice, de a se încerca acoperirea unor administraţii locale dezastruoase cu subiecte inventate, cu teme parazitare, trebuie să rămînă de domeniul trecutului.'
Unde am mai auzit noi refrenul acesta,
Cum unde?
În răspunsul dat de PNL la atacurile la adresa candidatului PNL Nicuşor Dan în chestiunea apărării pînă-n pînzele albe a restaurantului ridicat de omul de afaceri Mitrache în Parcul Copiilor din Bucureşti. Campania dusă în această chestiune a fost denunţată de PNL ca una de născocire a unui subiect 'pentru acoperirea administraţiei dezastruoase a Gabrielei Firea'. Preşedintele a ţinut să reia campania PNL în Declaraţia de presă de la Cotroceni, înscriind cazul între cele trei motive pentru care a convocat conferinţa de presă. Domnia sa nu s-a mulţumit cu sprijinirea candidatului PNL la Bucureşti în ditamai Statementul conferinţei de presă. Profitînd de o întrebare pusă de un jurnalist de origine profesională ambiguă, preşedintele a reluat chestiune, adîncindu-se în postura de chibiţ electoral:
'Acum întîmplarea face să fi trecut şi eu prin cîteva campanii şi ştiu că un anumit mare partid foloseşte cu predilecţie această metodă de a inventa subiectele şi de la unul se ajunge la următorul, ca să distragă atenţia de la anumite carenţe în administraţie.'
Mă rog!
Subiectul caselor obţinute ilegal de Klaus Iohannis n-a fost unul inventat. Aşa cum nici subiectul intervenţiei halucinante în favoarea unui om de afaceri suspect din partea lui Nicuşor Dan n-a fost unul inventat. Klaus Iohannis a simţit nevoia să-l apere pe candidatul PNL. Dacă Nicuşor Dan n-ar fi fost candidatul Partidului Meu, mai mult ca sigur n-ar fi scos în apărarea lui nici măcar o consoană.
Toată lumea s-a întrebat de ce la conferinţa de presă nici un ziarist n-a pus o întrebare în legătură cu Scandalul numărul unu al localelor pe Bucureşti şi chiar pe ţară? Răspunsul e simplu. Ziariştii au fost convinşi să nu pună această întrebare. L-ar fi obligat pe Klaus Iohannis să-l apere pe faţă pe Nicuşor Dan. O încălcare a Constituţiei de o rară gravitate din partea preşedintelui. Protejat din acest punct de vedere, Klaus Iohannis l-a putut apăra pe candidatul PNL pe Bucureşti fără riscurile presupuse de implicarea făţişă, neobrăzată în campania pentru locale.
De ce a convocat Klaus Iohannis o conferinţă de presă deşi pe plan intern şi extern nu se petrecuse nimic deosebit care să justifice intervenţia preşedintelui?
Ca să-l albească pe Nicuşor Dan, candidatul PNL pentru primăria Bucureşti!”, a scris Ion Cristoiu pe cristoiublog.ro.