Antena 3 CNN Politică Ion Cristoiu: Coabitarea s-a ivit din caracterul schizofrenic al Constituţiei. Nu va merge niciodată

Ion Cristoiu: Coabitarea s-a ivit din caracterul schizofrenic al Constituţiei. Nu va merge niciodată

3 minute de citit Publicat la 19:18 05 Feb 2019 Modificat la 19:18 05 Feb 2019
Ion Cristoiu: Coabitarea s-a ivit din caracterul schizofrenic al Constituţiei. Nu va merge niciodată
foto: captura Antena 3

Jurnalistul Ion Cristoiu spune că este necesară modificarea Constituţiei astfel încât să se revină la mandatul prezidenţial de 4 ani, să stabilească tipul de republică – parlamentară sau prezidenţială dar şi să permită declanşarea cu uşurinţă a alegerilor anticipate.

”E pentru prima dată după decembrie 2016 când avem un guvern care are o majoritate zdrobitoare. Acest guvern, această majoritate zdrobitoare, nu a făcut ce-a promis, nu în programul de guvernare, pentru că a primit un vot pentru a face, nu ştiu, lucruri fundamentale pentru România, de a schimba chiar Constituţia”, a afirmat jurnalistul în emisiunea "Gândurile lui Cristoiu".

Ion Cristoiu a explicat că prin prelungirea mandatului preşedintelui la 5 ani, alegerile parlamentare şi cele prezidenţiale au fost decalate astfel încât preşedintele şi premierul nu au mai avut aceeaşi culoare politică, obligându-i la coabitare şi ducând la întărirea camarilelor din jurul lor.

“În post-decembrism, indiferent, chiar şi când preşedintele a fost de aceeaşi culoare politică, a fost Iliescu cu PDSR-ul sau Emil Constantinescu cu CDR-ul, chiar şi atunci între cele două palate s-au făcut un soi de camarile. La început, alcătuite din consilieri, din oameni apropiaţi celor două persoane, premierul şi preşedintele, şi apoi, încetul cu încetul, din mai multe persoane. Eu i-aş spune un fel de camarilă. Ea s-a accentuat mult după 2014 pentru că e coabitare. Klaus Iohannis are, de regulă, din camarilă, şefii instituţiilor de forţă pe care îi alintă, îi ţine, şi dincolo sunt de la Parlament în diferite instituţii. Deci, întotdeauna a fost, dar în coabitare este o şi mai mare problemă, ivită din caracterul schizofrenic al Constituţiei noastre care e republică semiprezidenţială, ca dracu`, adică nu e nici prezidenţială, nici parlamentară şi atunci coabitările sunt dezastruoase. Au fost dezastruoase un pic ale lui Traian Băsescu şi această coabitare e chiar dezastruoasă pentru că nimic nu funcţionează din cauza celor două grupări” .

Ion Cristoiu spune că s-a ajuns la actuala “Constituţie schizofrenică” din cauza politicienilor care nu gândesc mai departe de ziua de mâine şi au modificat legea fundamentală după interesele politice de moment. Această abordare s-a dovedit însă păguboasă, ducând la o coabitare aproape imposibilă.

”În 1991, când s-a făcut această Constituţie, eu am şi cărţoiu, vreo 1000 de pagini, am şi urmărit, această Constituţie a stat sub semnul unei slăbiciuni româneşti, moldo-valahe, adică politicienii români nu gândesc mai departe de ziua de mâine – ca să fac o paranteză, acum PSD ciunteşte din puterile preşedintelui, da? Păi şi dacă la toamnă vine un preşedinte PSD? Ei niciodată, politicienii români, nu gândesc, ”Băi, dar dacă venim noi? În 1991 a fost o bătălie. Pe de o parte majoritatea FSN-nistă voia să aibă un Iliescu puternic, iar ţărăniştii, opoziţia, şi cu liberalii nu se gândeau că vor avea şi ei un preşedinte. Şi atunci cum îl limităm pe Iliescu? Şi atunci a ieşit ceva ca dracu`, adică republică semi-prezidenţială, dublă cheie, da? Şi nu s-au gândit un moment că va veni 2003 când domnul Năstase, crezând el că o să fie preşedinte în 2004, a modificat Constituţia încât a dat 5 ani, de regulă când parlamentarele erau tot una cu prezidenţialele se schimba tot regimul (...) s-a ivit coabitarea şi această coabitare nu va merge niciodată, ascultaţi-mă, nu, nu are cum, oricât de înţelept ar fi ăla de la Cotroceni, cum vrem... Numai dacă doarme”, a explicat jurnalistul.

Prin modificarea Constituţiei ar trebui clarificat tipul de republică pe care ne-o dorim, dar şi relaxarea condiţiilor pentru declanşarea alegerilor anticipate, procedura fiind în prezent foarte greoaie şi de durată, mai afirmă Ion Cristoiu.

“Da, şi clarificat, ori prezidenţial ori parlamentar. Eu sunt adeptul republicii parlamentare, de ce? Întotdeauna preşedintele, indiferent că e semi-prezidenţial sau prezidenţial, îşi face o camarilă, că e un om, un om. Dincolo, ai republică parlamentară, premierul este şeful, dar el depinde de Parlament, da? Constituţia ar mai trebui modificată, şi ar trebui să ducem o campanie, şi în sensul de a da posibilitatea mult mai uşor alegerilor anticipate. Nu se poate, e altă schizofrenie a fost asta cu alegerile. Suntem ţara, cred că din lume, unde e cel mai greu de convocat anticipate. Anticipatele, uneori le convoacă chiar puterea, da? ... acuma dacă noi am fi avut posibilitatea de anticipate, se făceau anticipate anul ăsta, da? Şi ştiam şi noi, opoziţia dacă pierdea se cuminţea, uite că fac şi rime, PSD dacă câştiga...dar faptul că nu putem, le târâm. Şi iată, era aşa de greu să modifici Constituţia? ”, se întreabă jurnalistul.

×
Etichete: Klaus Iohannis
x close