Discuţiile au loc în contextul în care fostul Guvern condus de Victor Ponta intenţiona să solicite un nou Acord cu Fondul Monetar Internaţional, însă vizita delegaţiei FMI din luna octombrie a fost marcată de incertitudine cu privire la şansele unui astfel de demers.
Poul Thomsen, negociatorul FMI pentru România în perioada 1996-1998, a revenit la Bucureşti, el făcând parte din delegaţia directorului general al FMI, Christine Lagarde.
Thomsen, de origine daneză, a fost unul dintre autorii celui mai dur program de reformă economică impus României de FMI şi Banca Mondială în acea perioadă.
Atunci cursul valutar a crescut peste noapte de la 4.000 lei/USD până la 10.000 lei/USD pentru a se stabiliza ulterior la 7.000-8.000 lei/USD; guvernul Ciorbea a fost să înceapă procesul de închidere a minelor, care a costat peste 1 miliard de dolari, s-au întocmit celebrele liste de întreprinderi de stat care trebuiau închise şi a început procesul de "spargere" a coloşilor de stat din transportul feroviar sau energie; preţul la benzină a sărit în aer, la fel ca şi preţurile la câteva produse de bază.
Toate aceste lucruri au dus la o creştere a inflaţiei în 1997 la 300% (n.red. - pe tot anul, inflaţia a fost de 154%, dar în anumite luni a urcat şi la o rată anuală de 300%), dobânzile bancare au sărit în aer la 150-200% la lei, iar valuta a dispărut. În 1998-1999 România a fost la un pas să intre în încetare de plăţi, o idee care fusese sugerată chiar de FMI.