Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis, la Bruxelles: Trebuie să adoptăm de urgență mecanisme să ne apărăm de atacurile hibride ale Rusiei

Klaus Iohannis, la Bruxelles: Trebuie să adoptăm de urgență mecanisme să ne apărăm de atacurile hibride ale Rusiei

Vasile Marcu
4 minute de citit Publicat la 17:16 18 Dec 2024 Modificat la 18:11 18 Dec 2024
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis discută la Bruxelles despre tentativa Rusiei de a deturna alegerile din România. Sursă foto: Hepta

Președintele Klaus Iohannis se află la Bruxelles, unde Consiliul European discută tentativa Rusiei de a deturna alegerile din România.

Iohannis participă, miercuri, la  Uniunea Europeană - Balcanii de Vest. Pe agenda sa figurează, tot miercuri, o discuție cu președintele Consiliului European, Antonio Costa.

"(Am avut un) schimb cuprinzător de opinii cu António Costa, noul președinte al Consiliului European, înainte de reuniunea Consiliului European. Am abordat prioritățile UE în cadrul noului ciclu instituțional și soluțiile pe care le preconizăm pentru provocările majore. România va continua să sprijine o Uniune Europeană unită și coerentă, apărând democrația", a scris Iohannis pe X, în contextul întâlnirii de miercuri.

Ulterior, președintele a făcut declarații în direct, de la Bruxelles.

Cele mai importante mesaje ale lui Klaus Iohannis, în continuare:

  • Am discutat cu președintele Antonio Costa și pot spune că avem o viziune comună pentru a gestiona provocările, care vor deveni mai complexe în următorii ani
  • Am discutat de setul de măsuri pe care trebuie să le adoptăm pentru a combate influența malingă a Rusiei
  • Voi reconfirma sprijinul României pe toate palierele relevante pentru Ucraina
  • Se discută mult de negocieri de pace, dar nicio inițiativă internațională nu poate avea loc fără Ucraina
  • Vom adopta joi concluzii de sprijin pentru Republica Moldova, inclusiv pe palierul securității energetice
  • Voi informa membrii CE cu privire la situația din România și voi sublinia că acest lucru nu este o amenințare doar la adresa României ci la adresa democrațiilor și a valorilor europene.
  • Toate țările sunt expuse acestui risc. Este necesară o coordonare la nivelul întregii UE. Trebuie să adoptăm de urgență instrumente și mecanisme pentru a combate ingerința Rusiei. Nu trebuie să rămânem dor la nivelul  'hai să discutăm'. Voi sublinia că toate țările sunt expuse acestui risc
  • Este necesara o coordonare eficientă pentru a ne apară de atacuri si ingerințe din partea Rusiei
  • România a avut o problemă enormă, dar i-a făcut față

Iohannis: Sunt parteneri strategici care au ajutat România să găsească interferența străină în alegeri

  • Reacția a fost una puternică, imediată și corectă. România este și va rămâne o țară cu o profundă vocație euroatlantică, este un partener de încredere. Este un stat pe care toți se pot baza, rămâne o țară stabilă. Realitatea a fost recunoscută de partenerii americani.
  • (întrebare Antena 3 CNN: Spuneți că a fost o măsură corectă cea luată de instituțiile statului, de Curtea Constituțională, însă faptul că s-a ajuns exact în această ultimă instanță dovedește că alte instituții ale Statului nu și-au făcut datoria. Faceți pe cineva culpabil din acel moment al deciziei Curții Constituționale? Ați luat măsuri sau ați cerut luarea unor măsuri ca să nu se mai ajungă și la următoarele alegeri în aceeași situație? Și care ar fi acestea?)
  • Nu fac pe nimeni responsabil, pentru că intervenția a fost atât de subtilă și atât de complexă încât practic mare parte din ce s-a întâmplat a fost găsit după primul tur al alegerilor. Nu tot. Au fost unele chestiuni care au fost observate dar, din păcate, situația și legile nu au fost suficiente (...)
  • Biroul electoral central a somat acea rețea, TikTok, să oprească campania (după expirarea termenului) dar rețeaua a ignorat solicitarea BEC și astfel campania a continuat, sâmbătă și duminică, numai pentru acest candidat. Pentru ceilalți, s-a aplicat regula și nu au mai avut campanie. Este o încărcare gravă a legislației electorale. Dar cum această rețea nu este cu baza nici în România, nici măcar în Europa, ci în China, rețeaua și-a permis, pur și simplu, să ignore ceea ce a solicitat Biroul Electoral Central, iar Biroul Electoral Central nu a avut niciun instrument să constrângă rețeaua, așa cum nici Europa nu are niciun rest niciun instrument, dacă vrem să fim onești, să constrângă această rețea.
  • Deci, sunt chestiuni care nu au avut pe moment soluție, dar influența străină a fost găsită ulterior și trebuie să spun că aici am avut un sprijin semnificativ de la parteneri strategici care au ajutat entitățile românești să o găsească
  • Să nu-și închipuie cineva că aceste atacuri se fac cu 'dragoste' din partea Estului. Sunt foarte greu de documentat. Toată lumea recunoaște că problema există, dar până la a o contracara este foarte dificil de ajuns (...) Nu se poate ca serviciile secrete (din România) să-i spioneze pe politicieni, pentru că ne-am întoarce la vremurile vechii Securități. De aceea, este cu atât mai complicat să urmărești aceste ingerințe
  • Sunt convins că următoarea rundă de alegeri se va desfășura în condiții de mai bună transparență

Joi, președintele român va participa la reuniunea Consiliului European.

"Situația care a dus la anularea alegerilor va fi o temă de dezbatere în cadrul plenului de joi: cum s-a ajuns la anularea scrutinului, datele care au condus la decizia luată de Curtea Constituțională.

Președintele Iohannis  va cere soluții pentru ca actorii statali sau orice alt actor străin să nu poate interveni, nu doar în alegerile din România, ci în niciun alt scrutin desfășurat în alte țări ale Uniunii Europene.

Tema este importantă, având în vedere că, anul viitor, în mai multe țări vor avea loc alegeri în parlamentare. Spre exemplu, se va întâmpla astfel în Germania, în luna februarie.

Așadar, va fi una dintre temele principale, care va fi adusă de președintele României în discuție în cadrul Consiliului European", a relatat Vasile Marcu, corespondent Antena 3 CNN.

×
x close