Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut vineri seară declarații de presă, la Palatul Cotroceni, după decizia istorică luată de CCR, de anulare a alegerilor prezidențiale. „Un candidat a beneficiat nelegal de promovare electorală masivă, iar campania a fost sprijinită dintr-un stat străin de interesele României”, a explicat șeful statului, adăugând că „avem de-a face cu o chestiune de securitate națională”.
„CCR a decis să anuleze alegerile prezidențiale care s-au desfășurat în aceste zile. Decizia este obligatorie pentru toată lumea și noi toți ne conformăm. Este o situație nemaiîntâlnită până acum și cred că e bine să ne amintim un pic cum s-a ajuns aici. La scurt timp după primul tur al alegerilor locale am primit semnale de la Servicii că anumite lucruri sunt ciudate. Am dispus imediat să se aprofundeze, să se verifice tot ce poate fi verificat și în scurt timp am primit informările scrise. Am fost foarte îngrijorat de ce am citit și am convocat ședința CSAT. Acolo, am avut patru materiale de la SRI, SIE, STS și MAI.
CSAT a luat act de aceste materiale, le-a discutat și concluziile au fost grave. Am dat un comunicat în sinteză a chestiunilor care au fost găsite atunci. Un candidat a beneficiat nelegal de promovare electorală masivă în cele două zile când acest lucru e interzis. Același candidat a declarat cheltuielile pentru campanie 0, cu toate că a derulat o campanie foarte sofisticată. Am primit informațiile de la Servicii că această campanie a fost sprijinită dintr-un stat străin de interesele României. Sunt lucruri grave. La puține zile după un grup relevant de organizații neguvernamentale mi-a cerut declasificarea și publicarea materialelor din ședința CSAT. După discuții s-a convenit declasificarea lor și publicarea lor. Toată lumea a putut să vadă ce s-a discutat acolo. Este important de reținut că CSAT nu are atribuții în domeniul alegerilor, dar semnalele care au parvenit CSAT că această campanie a fost sprijinită ilegal din afara țării ne-a dus la concluzia că avem de-a face cu o chestiune de securitate națională și asta e tema CSAT”, a explicat Klaus Iohannis.
Președintele a mai adăugat că „noul guvern va stabili noi date la care se vor desfășura cele două tururi”.
„După mai multe contestații din diverse părți trimise către CCR, astăzi CCR a decis că se anulează toată procedura alegerilor. Ce urmează este întrebarea. Urmează după validarea alegerilor parlamentare convocarea noului Parlament, consultări cu partidele parlamentare și constituirea noului guvern al României. Noul guvern va stabili noi date la care se vor desfășura cele două tururi”, a mai spus șeful statului.
Iohannis va rămâne în funcție până va fi ales un nou președinte
Iohannis a mai afirmat că va rămâne în funcție până când va fi ales un nou președinte.
„Ce fac eu? Mă voi implica, ca şi până acum, pentru România, pentru români. Până în ultima zi, mă voi implica pentru o Românie democrată, liberă, modernă, sigură, europeană, o Românie europeană. România este o ţară stabilă, o ţară sigură şi o ţară solidă. Spun asta pentru economie, pentru investitori, pentru pieţele financiare, spun asta pentru Uniunea Europeană. România este şi rămâne o ţară sigură, solidă, pro-europeană. Spun asta pentru NATO. România rămâne un aliat sigur, solid şi cred că este foarte important să ştim cu toţii: România nu este în dificultate”, a conchis Iohannis.
Judecătorii Curții Constituționale au decis, vineri, anularea alegerilor prezidențiale. Este o decizie fără precedent, discutată într-o ședință convocată vineri dimineață. Potrivit unor surse de la CCR, ar fi apărut „elemente noi” care arată că scrutinul prezidențial din 24 noiembrie a fost viciat.
Judecătorii au analizat rapoartele desecretizate din ședința CSAT. Aceștia au constatat că întreg procesul electoral a fost viciat, cu tot cu campania electorală, motiv pentru care alegerile au fost anulate în totalitate.
Potrivit comunicatul de presă dat de CCR, judecătorii au decis să anuleze întregul proces electoral cu privire la alegerea președintelui.
Ședința CCR a avut loc în contextul în care miercuri CSAT a decis să desecretizeze documentele de la serviciile secrete care arată interferența unui „actor statal” în procesul electoral din România. De asemenea, documentele dezvăluie rețeaua din spatele candidatului independent Călin Georgescu.