„Eu, Ministerul Finanţelor Publice şi acest proiect de lege am primit o mulţime de critici. Va mărturisesc că, dacă aceste critici m-ar fi vizat numai pe mine ca ministru, nu aş fi considerat că este o problemă. În schimb, m-a deranjat foarte mult că o măsură fiscală foarte bună, care este pro-business, pro-dezvoltare, a devenit o polemică politică”, a spus Ioana Petrescu.
În opinia ministrului, „mediul politic trebuie să acţioneze ca pârghie de susţinere a măsurilor economice, să asigure stabilitate şi predictibilitate mediului economic, să transmită certitudine investitorilor români şi străini, că politicile publice din ţara noastră pot să ofere un mediu economic propice pentru dezvoltare”.
„Vrem investitori în România, dar nu le oferim condiţii. Atunci când le oferim aceste condiţii şi vrem să luăm măsuri, despicăm firul în patru şi uităm de unde am plecat”, a continuat Ioana Petrescu.
Totodată, ministrul Finanţelor a dat din nou asigurări că „avem resursele necesare pentru a finanţa reducerea CAS, atunci când legea va fi promulgată de preşedinte”.
În acelaşi timp, Ioana Petrescu a mai precizat că „această măsură nu va afecta în niciun fel angajamentele faţă de instituţiile internaţionale şi face parte dintr-un program mai larg de susţinere pro-bussines şi pro-economie, precum neimpozitarea profitului reinvestit, reducerea unui număr de 29 de taxe parafiscale şi de tarife şi o nouă abordare a Fisculului, mai prietenoasă către contribuabil şi bazată pe comunicare electronică, precum şi legea insolvenţei. Reducerea CAS nu este doar necesară, dar şi binevenită şi va avea efecte asupra a milioane de angajaţi, iar beneficiile vor veni pe termem mediu şi lung”.
„M-a deranjat această polemică politică legată de reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, sau 20% din povara fiscală la angajator, o măsură care cred că toată lumea este de acord că este o măsură foarte bună pentru economia reală”, a concluzionat ministrul Finanţelor.