Antena 3 CNN Politică Vicepreşedintele Senatului: Votul în cazul Oprea nu poate fi reluat

Vicepreşedintele Senatului: Votul în cazul Oprea nu poate fi reluat

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 20:18 22 Sep 2016 Modificat la 20:18 22 Sep 2016
oprea guv.ro.jpg
Foto: gov.ro

Vicepreşedintele Senatului, social-democratul Ioan Chelaru, a declarat joi, că indiferent cine cere reluarea votului în cazul Oprea, acest lucru nu se poate întâmpla, sugerând că singura soluţie pe care o mai are Gabriel Oprea este demisia din Parlament.

”În actualele prevederi ale Constituţiei, legii răspunderii ministeriale şi regulamentului Senatului, cele trei acte normative care sunt aplicabile în speţă, nu avem niciun motiv şi nu există nicio prevedere care să determine reluarea unui vot definitiv, al cărui rezultat a fost consfinţit printr-o hotărâre, negativă, e adevărat, cum a cerut Curtea Constituţională, în speţa Şova, care este şi publicată în Monitorul Oficial. Subiectul este, din punctul meu de vedere, închis”, a declarat vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru, membru al Comisiei juridice.

El a mai spus că votul ar putea fi reluat doar în condiţiile în care CCR ar da o decizie care ar spune că a fost un incident procedural şi s-a aplicat greşit un act normativ.

”Indiferent cine cere, că cere un partid, că cere inclusiv un senator, chiar cel în speţă, votul nu poate fi reluat. Iar dacă cere dl. Oprea, el poate lua orice decizie. Până la urmă nici demisia nu e de neavut în vedere”, a adăugat Chelaru.

Oprea cere Senatului să încuviințeze urmărirea sa penală. Solicitarea, cu o oră înainte de proteste

PNL a anunţat că va solicita reluarea votului în Senat în cazul începerii urmăririi penale împotriva fostului vicepremier Gabriel Oprea

Invitat la Sinteza zilei, de la Antena 3, Gabriel Oprea a declarat, miercuri seară, că va renunța la imunitatea politică înainte de alegeri și că se simte hărțuit.

La sfârșitul lunii august, șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, fost vicepremier și ministru de Interne, pentru ucidere din culpă în dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină.

Cu toate acestea, luni, Plenul Senatului a respins cererea procurorilor anticorupție de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, cu 73 de voturi „împotrivă”, 45 „pentru” şi şase abţineri.

Respingerea cererii procurorilor DNA a avut drept consecință ”blocarea anchetei penale față de Gabriel Oprea cu privirea la infracțiunea de ucidere din culpă și îi plasează pe procurorii Direcției Naționale Anticorupție în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de interne pentru moartea polițistului Bogdan Gigină”, a precizat DNA, ca reacție la votul din Senat.

Cu alte cuvinte, voința exprimată de majoritatea senatorilor față de cererea formulată de procurori înseamnă că actul de justiție nu mai poate fi înfăptuit", mai precizează DNA.

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit pe 20 octombrie 2015, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală, în timp ce asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne de atunci, Gabriel Oprea.

Citiți și Procurorii îl acuză pe liderul UNPR Gabriel Oprea că ar fi folosit coloanele oficiale de cel puţin 1600 de ori, indiferent dacă deplasările pe care le făcea erau în interesul sau în cel propriu

 

×
x close