Antena 3 CNN Politică Introducerea revocării lui Geoană pe agenda plenului, respinsă din nou de conducerea Senatului

Introducerea revocării lui Geoană pe agenda plenului, respinsă din nou de conducerea Senatului

Introducerea revocării lui Geoană pe agenda plenului, respinsă din nou de conducerea Senatului
16 Mar 2010   •   12:42

Biroul Permanent al Senatului a respins din nou cererea PDL de introducerea pe ordinea de zi a plenului a demersului de revocare a preşedintelui Senatului. Scorul de marţi a fost acelaşi cu cel înregistrat săptămâna trecută în ultima şedinţă a conducerii acestui for legislativ: 7 voturi împotrivă la 6, rezultat care reflectă componenţa celor două tabere. În Biroul Permanent, PSD şi PNL deţin şapte locuri, iar PDL şi UDMR doar 6. În aceste condiţii, este posibil ca senatorii democrat-liberali, susţinuţi de independenţi şi reprezentanţii udemerişti să încerce să forţeze în plenul din această după-amiază introducerea pe ordinea de zi a acestui punct.

Dezbaterea privind suspendarea social-democratului Mircea Geoană de la şefia Senatului nu s-a finalizat săptămâna trecută cu nici un rezultat pozitiv pentru pedelişti. Mai mult chiar, Geoană a rămas şef la Senatului după ce a refuzat să introducă pe ordinea de zi a plenului cererea senatorilor independenţi de discutare şi a solicitării de revocare, iar lucrările camerei superioare ale parlamentaului au intrat atunci într-un blocaj total, nici unul din cele 49 de proiecte aflate pe ordinea de zi nefiind abordat de senatori.

Membrii conducerii Senatului au avut o dispută, la şedinţa Biroului Permanent de marţea trecută, referitoare la introducerea pe ordinea de zi a propunerii de revocare din funcţie a preşedintelui acestei Camere.

Cererea de revocare a fost scoasă în cele din urmă de pe ordinea de zi a Biroului Permanent, cu votul majoritar al PSD şi PNL. În ziua următoare, liderul grupului independenţilor din Senat, Liviu Câmpanu, a cerut în deschiderea şedinţei de plen introducerea pe ordinea de zi a cererii de revocare a lui Mircea Geoană
Nervii majorităţii parlamentare au fost întinşi la maximum în momentul în care preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat atunci ca "inadmisibilă" solicitarea privind revocarea sa din funcţia de preşedinte al acestei Camere, menţionând că nu va supune votului plenului introducerea pe ordinea de zi.

Iritaţi senatorii puterii au respins prin vot ordinea de zi fără punctul privind revocarea lui Geoană. Blocajul legialtiv a fost consfinţit şi de eşecul negocierilor care au urmat între liderii de grup. Constantin Igaş a anunţat, după reluarea şedinţei, că grupul parlamentar democrat-liberal propune o nouă ordine de zi a plenului, cu revocarea preşedintelui Senatului la primul punct, şi prelungirea dezbaterilor până la epuizarea ordinii de zi.

Opoziţia a preferat însă să tragă de timp prin diverse luări de cuvânt, permiţându-i într-un final preşedintelui Senatului să închidă şedinţa de plen la ora stabilită în Biorul Permanent, fără ca măcar plenul să intre pe vreun proiect de lege aflat pe agenda de lucru.

Atacul actualei puteri pentru preluarea funcţiei lui Geoană la Senat a fost iniţiat în urmă cu două săptămâni. Profitând de faptul că şefului Senatului a refuzat să supună discuţiei solicitarea independenţilor de a-şi păstra locurile din comisiile parlamentare permanente, peirdute în urma demisiei din partidele din care făceau parte, democrat-liberaloii au anunţat că vor demara procedurile de revocare a lui Mircea Geoană din funcţie, acuzat de încălcarea regulamentului.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close