Antena 3 CNN Politică Interesele lui Stolojan în afacerea RAFO

Interesele lui Stolojan în afacerea RAFO

Interesele lui Stolojan în afacerea RAFO
18 Iul 2007   •   07:37

Un grup de interese PLD, condus de Theodor Stolojan, este implicat în afacerea RAFO. Jurnaliştii de la ?Evenimentul Zilei? susţin că rafinăria susţinută de Stolojan a cumpărat megawaţi de la firma Green Energy, în care acţionar majoritar este familia primarului de Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. Societatea a luat energie ieftină de la complexul Turceni, iar apoi a adăugat comision mare la vânzarea către RAFO. Potrivit ziariştilor, Green Energy este investigată în prezent de DNA pentru că a fost favorizată când a cumpărat energie foarte ieftină de la complexul de la Turceni.

Reţeta e clasică: preţul mic de achiziţie - 96 de lei/MWh - şi adaosul obţinut din vânzarea energiei către RAFO au adus firmei Green Energy, în 2006, un profit brut de 30 de milioane de euro. Aşadar, în perioada ?Turceni?, familia Ştefan şi asociaţii au beneficiat de curent la un preţ cu 50 la sută mai mic decât media cu care vindea complexul. Asta în condiţiile în care SRL-ul are numai doi angajaţi.

Patronii firmei-intermediar sunt strâns legaţi de Partidul Liberal Democrat şi de Theodor Stolojan. Acesta a cerut statului să reglementeze datoriile istorice ale RAFO. Liderul PLD susţine că în momentul solicitării era interesat ca rafinăria să funcţioneze pentru că închiderea rafinăriei din Oneşti ar fi o pierdere pentru economia naţională. De altfel, ?Evenimentul Zilei? a descoperit că firma Green Energy a fost cel mai important sponsor al PNL, în 2006, înainte ca partidul să se împartă în două.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close