Cei care se simt cu musca pe caciula işi cumpără aparate speciale de bruiaj, arunca telefoanele sau poarta discutiile importante în toalete sau chiar în cimitire. Fenomenul a luat o amploare greu de imaginat.
Aşa că unii dintre senatori şi deputaţi se feresc să mai facă afaceri la telefon. De teamă, că scoase din context, vorbele lor ar putea fi interpretate maliţios, unii au dezvoltat diverse metode de a vorbi codificat. Alţii spun că nu se simt cu musca pe căciulă.
Fobia unora dintre parlamentari s-a dezvoltat după ce mai mulţi politicieni au fost filaţi şi interceptaţi. Sorin Oprescu, de exemplu, ar fi avut un aparat care bruia semnalul telefoanelor mobile in timp ce discuta despre şpăgi, spun procurorii DNA. Cu toate astea, procurorii au reusit sa il fileze pe Oprescu prin interceptari telefonice, inregistrari video si audio. Oprescu a fost ascultat chiar in duba cu care era transportat de la arest la DNA, alături de Bogdan Popa, denunţătorul din dosar.
Si apropiatii Elenei Udrea aveau diverse metode disperate, prin care incercau sa scape de interceptari. Ana Maria Topoliceanu, trimisa in judecata in dosarul Gala Bute, vorbea cu Tudor Breazu, administratorul mosiei de la Nana, prin aplicatia FaceTime. In una dintre convorbiri, pentru ca se temea sa nu fie inregistrata audio, Topoliceanu i-a prezentat lui Breazu in fata camerei niste biletele, prin care il anunta ca a formulat un denunt impotriva lui Udrea şi îi cerea si lui sa faca acelasi lucru, pentru a nu fi arestati iar Breazu a raspuns prin semne.
Aparatele de bruiaj par sa fie din ce in ce mai folosite de politicieni si alesii locali. In urma unei perchezitii la sediul Consiliului Judetean Arges, ofiterii SRI au descoperit ca vicele Dorin Mărăşoiu avea un astfel de aparat chiar sub biroul său.
Darius Valcov, fost ministru de Finante, se ascundea intr-un cimitir, pentru a nu fi ascultat, spun procurorii iar senatorul Marius Isăilă isi punea toti interlocutorii sa se dezbrace in toaleta, pentru a se asigura ca nu este interceptat
Chiar si liderii PSD folosesc la sediul central un aparat de bruiaj. Este pus in functiune la şedinţele importante, pentru ca cei aflaţi în sală să nu poată transmite informaţii în timp real presei. Folosirea dispozitivelor a stârnit nemulţumirea jurnaliştilor, care s-au plâns că nu mai pot lua legătura cu nimeni, cât se află la sediul PSD.