Preşedintele Traian Băsescu a discutat, luni, la Palatul Cotroceni cu liderul Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Printre temele abordate s-au numărat slaba absorbţie a fondurilor europene, aderarea României la spaţiul Schengen, precum şi semnarea tratatului privind frontiera cu Republica Moldova.
Preşedintele Traian Băsescu a precizat, la finalul întâlnirii, că unul dintre subiectele importante care au fost dezbătute s-a referit la faptul că România are o slabă absorbţie a fondurilor europene. Potrivit şefului statului, acest lucru ar putea duce la alocări mul tmai mici în viitor.
"Domnul Barroso ne-a asigurat că există maximă dorinţă a Comisiei Europene de a pune la dispoziţia Guvernului României experţi pentru a sprijini absorbţia", a precizat Traian Băsescu.
La rândul său, preşedintele CE a declarat că fondurile europene pot juca un rol important în stimularea economiei, respectiv reducerea sărăciei. Prin urmare, susţine Barroso, procesul de absorbţie trebuie grăbit, astfel încât fondurile sp poată fi folosite la capacitate maximă.
"Am vorbit cu Traian Băsescu despre cum putem da un impuls acestui lucru. (...) Implică un plan de acţiune pentru a grăbi furnizarea, o supraveghere politică mai sporită şi o asistenţă tehnică din partea Comisiei, pentru a îmbunătăţi capacităţile administrative", a spus Barroso.
Barroso, despre absorbţia fondurilor europene
România va adera la Schengen dacă toate condiţiile sunt îndepliniteUn alt subiect abordat la întâlnirea de la Cotroceni s-a referit la aderarea României la spaţiul Schengen. Potrivit preşedintelui CE, Comisia sprijină România în acest demers, însă numai dacă toate condiţiile tehnice sunt îndeplinite.
"Experţii Comisiei vor fi aici săptămâna viitoare pentru a evalua progresul în cele şapte domenii. (...) Sper să ajungă la concluzia că România a adoptat acest mecansim ca un instrument de sprijin", a spus Barroso.
Întrebat dacă România poate atinge obiectivul de aderare în martie 2011 la spaţiul Schengen, preşedintele Comisiei Europene a declarat că poziţia CE este una foarte clară. Mai precis, că nu există nicio legătură din punct de vedere legal între criteriile pentru mecanismul de cooperare şi verificare şi aderarea României la Schengen.
"Dacă România îndeplineşte toate criteriile, aderarea va avea loc", a precizat Barroso, adăugând că statele membre UE trebuie să conlucreze, iar România trebuie să îşi dovedească meritul de a adera câştigând încrederea celorlalte guverne.
Semnarea tratatului de frontieră cu Moldova are valoare practicăJose Manuel Barroso a dorit să-l felicite pe Traian Băsescu şi pentru semnarea tratatului referitor la regimul de frontieră cu Republica Moldova.
"Acest tratat are o valoare practică foarte mare. (...) Demonstrează din nou sprijinul pentru Moldova, pentru apropierea de Uniunea Europeană", a spus preşedintele CE.
Barroso a salutat semanrea acordului şi în timpul discursului rostit la Summit-ul Dunării.
"Este un excelent exemplu al lucrurilor care pot fi realizate atunci când există un interes reciproc", a spus atunci preşedintele Comisiei Europene.
Barroso, despre Schengen şi tratatul de frontieră cu Moldova
Integrarea romilor, o responsabilitate naţionalăJose Manuel Barroso a fost întrebat şi despre poziţia Comisiei în raport cu integrarea romilor. Preşedintele CE a precizat că toate ţările care au minorităţi rome, fie că e vorba de minorităţi originare, fie că vin din alte state, au obligaţia de a face tot ce le stă în putinţă pentru a-i integra.
"Integrarea minorităţilor este, practic, o responsabilitate naţională, nu una europeană. Membrii UE au obligaţii în ceea ce priveşte această temă", a mai precizat Barroso.
Întâlnirea dintre Traian Băsescu şi Jose Manuel Barroso are loc în timpul Summit-ului Dunării, organizat, luni, la Palatul Parlamntului. Summit-ul reuneşte, la Bucureşti, 22 de delegaţii din 14 state europene. Evenimentul are loc la Palatul Parlamentului, sub înaltul patronaj al şefului statului, Traian Băsescu.