Reprezentanţii MApN, MAI, SRI, SIE, SPP şi STS au propus, joi, deputaţilor din Comisia de muncă recalcularea pensiilor din sistem fie pe baza unei legi speciale, fie a unui capitol special sau prin amendarea legii pensiilor unice a Guvernului, a declarat preşedintele comisiei, Victor Paul Dobre.Ei au prezentat date, "fişe" care reconfirmă cifrele anunţate de ministrul Apărării conform cărora, în urma aplicării noii legi a pensiilor, se vor reduce pensiile cu valori între 19% şi 69%, inclusiv pensiile de 12 milioane de lei vechi se reduc la 8 milioane de lei vechi.
Dobre a precizat că reprezentanţii instituţiilor din sistemul de ordine publică, apărare şi siguranţă naţională au prezentat în acest sens un document comun al acestor structuri.
"A fost prezentat un document comun al acestor structuri, elaborat în urma unor analize pe care acestea le-au făcut asupra proiectului de lege privind pensiile, timp de 3 luni de zile, un document cu o serie de propuneri şi soluţii pornind de la varianta unei legi speciale, a unui capitol special sau a unor amendamente la proiectul de lege prezentat de Guvern, cazuri concrete, situaţii concrete, comparaţii cu sistemele similare din ţările UE şi punctele de vedere ale acestor instituţii", a arătat Victor Paul Dobre (PNL).
Oficialii invitaţii la comisie au explicat deputaţilor că peste 70% din pensionarii din aceste structuri au pensii sub 20 de milioane de lei vechi.
"Vreau să spun că, vis-a-vis de cifrele care au fost în răspunsul la interpelarea ministrului Apărării, aceste cifre au fost prezentate astăzi (joi - n.r.), atât de cei din MApN, cât şi de cei din alte structuri. Pe simulările acestea care se fac pe actualul model, se reduc pensiile cu valorile care s-au prezentat ieri (miercuri -n.r.), între 19 şi 69%, inclusiv pensii de 12 milioane se reduc la 8 milioane", a afirmat preşedintele Comisiei de muncă.
El a apreciat că ministrul Muncii, Mihai Şeitan ar trebui să "analizeze foarte atent modul de calcul", deşi a dezminţit ieri aceste cifre.
În opinia lui Victor Paul Dobre, principala dezbatere nu este modul de calcul al pensiilor din acest sistem, ci problema "recalculării şi a pierderii unui drept la valoarea de acum".
Ministrul Apărării, Gabriel Oprea a precizat, într-un răspuns la o interpelare, publicat pe site-ul Senatului, că, potrivit unei simulări făcute la sugestia Ministerului Muncii, rezultă că, în urma aplicării sistemului unitar de pensii, pensiile militare s-ar reduce cu valori între 19 şi 69%.
"La solicitarea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin programul informatic asigurat de Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale, au fost efectuate simulări pentru determinarea cuantumului pensiei în cazul aplicării metodei de calcul a pensiilor conform noii legi. Pentru toate situaţiile care au fost analizate, cuantumul pensiilor obţinut prin aplicarea prevederilor proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice a fost mai mic cu un procentaj cuprins între 19% şi 69% faţă de cuantumul pensiilor stabilite conform actualei legislaţii", se arată în documentul public transmis Senatului şi afişat pe site-ul acestei Camere.
Afirmaţiile ministrului Apărării au fost contrazise atât de ministrul Muncii, Mihai Şeitan, cât şi de premierul Emil Boc. Premierul Emil Boc a susţinut, miercuri, că pensiile cadrelor militare nu vor scădea în totalitate prin aplicarea legii unitare a pensiilor, doar cele peste 3.000 de lei urmând a fi diminuate, în timp ce Şeitan a subliniat că în niciun caz nu poate fi vorba de o micşorarea de 69%.
Potrivit MApN, proape 9% din pensiile militare, respectiv 7.265 din 81.183 de pensii militare au cuantumul peste 3.001 lei, dintre acestea 209 având valoarea de peste 5.000 de lei. În prezent, pensia militară medie este de aproximativ 1.700 de lei. Majoritatea beneficiarilor de pensii militare - 45.154 din 81.183 de pensionari militari, respectiv 55,6% - aveau, în luna februarie, pensii cu un cuantum cuprins între 1.001 şi 2.000 de lei, în timp ce 19% dintre pensiile militare, respectiv 15.815 pensii, au un cuantum cuprins între 2.001 şi 3.000 de lei.
Antena3.ro