UPDATE 09.39 - Instanţa supremă a amânat, pentru 3 octombrie, procesul în care preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este judecat pentru mărturie mincionoasă, în condiţiile în care preşedintele Completului de judecată nu se va mai ocupa în dosar întrucât, cel mai probabil, se va pensiona, astfel încât noul preşedinte a decis readministrarea probelor, invocând o decizie CEDO.
Noul preşedinte de complet, Constantin Epure, a anunţat la termenul de marţi că judecătoarea Anamaria Dascălu nu va mai face parte din acest complet şi că, în aceste condiţii, se impune readministrarea probelor. Epure a dat cuvântul procurorului, care a cerut administrarea tuturor probelor din rechizitoriu, potrivit news.ro.
Avocatul lui Tăriceanu - care nu s-a prezentat la proces - a arătat că se opune audierii în şedinţa publică a înregistrărilor din dosar, pe motiv că nu au fost contestate şi că nu sunt relevante pentru cauză.
----------------------------
Știrea inițială 08.35
Un nou termen al procesului în care preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, este judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului are loc, marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
La acest termen ar putea fi audiat, în calitate de martor, Dan Andronic.
Pe 20 iunie, procurorul de şedinţă a anunţat că DNA s-a sesizat din oficiu pentru săvârşirea de către Şerban Mihăilescu a infracţiunii de mărturie mincinoasă, deoarece declaraţia dată de acesta în calitate de martor în dosarul lui Tăriceanu nu concordă cu cea dată la DNA în timpul anchetei.
Tot atunci, trebuia audiat în calitate de martor jurnalistul Dan Andronic, însă acesta nu s-a prezentat în sala de judecată. Procurorul de şedinţă a cerut judecătorilor citarea lui cu mandat, însă preşedintele completului, Ştefan Pistol, nu a fost de acord şi a amânat dosarul pentru data de 5 septembrie.
Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016, fiind acuzat că a dat o declaraţie neadevărată atunci când a fost audiat ca martor în dosarul "Ferma Băneasa". În acelaşi dosar, Dorin Marian, fost şef al Cancelariei când premier era Tăriceanu, este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.
Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut, sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/ îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată.
Procurorii spun că Tăriceanu a susţinut în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), despre implicarea inculpaţilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare şi nici despre actele de vânzare-cumpărare vizând aceste bunuri.
Călin Popescu-Tăriceanu este acuzat că a mai făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu relaţia avută cu inculpaţii Tal Silberstein, Dan Andronic şi Remus Truică, cu întâlnirile şi discuţiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacţionarea imobilelor menţionate şi modalitatea de dobândire şi valorificare a bunurilor revendicate.